GuidePedia

0


Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο από τα πλοία της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις βρέθηκε χθες εντός του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ κινούμενο βορειοδυτικά, φθάνοντας σε απόσταση μέχρι 30 ναυτικών μιλίων από την εξέδρα άντλησης του πετρελαίου της Noble Energy.
Το τουρκικό σκάφος συνοδευόταν από μια κορβέτα και μια τορπιλοπυραυλάκατο, όπως ενημέρωσε το «defence-point.gr». Στην περιοχή όμως βρισκόταν και ένα αμερικανικό σκάφος, και ένα βρετανικό, και ένα ρωσικό!
Στην περιοχή κινούνταν διαρκώς και ισραηλινά πολεμικά σκάφη, καθώς επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες και υποβρύχια, ενώ δύο αμερικανικά P-3C Orion πετούν σε 24ωρη βάση με σκοπό να διαπιστώσουν εάν στην περιοχή κινούνται τουρκικά υποβρύχια!
Δεν χρειάζεται και πολύ ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς ότι τα περιθώρια ουσιαστικών κινήσεων και έμπρακτων αμφισβητήσεων της Τουρκίας είναι εξαιρετικά στενά.

Κι επειδή όσο να’ ναι η παρουσίαση και βρετανικού σκάφους εκπλήσσει σε ένα βαθμό, παρά το παραδοσιακό ενδιαφέρον του Λονδίνου για την περιοχή, μπήκαμε στον πειρασμό να συσχετίσουμε την παρουσία του με ένα εντυπωσιακό άρθρο στους Financial Times, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να ασκήσει πολιτική πέρα από τις αντικειμενικές της δυνατότητες, πέραν της ισχύος της, σε μια έμμεση προειδοποίηση του Λονδίνου προς την Άγκυρα ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες, αλλά μόνιμα συμφέροντα…
Κι αφού η Βρετανία δεν κατόρθωσε να περάσει το Σχέδιο Ανάν που θα μετέτρεπε την Κυπριακή Δημοκρατία σε χώρα μειωμένης – δραματικά – κυριαρχίας, αποφάσισε να προσαρμόσει την πολιτική της στα νέα δεδομένα. Κρίμα που δεν ζει ο μακαρίτης ο Τάσσος Παπαδόπουλος να δει σήμερα τα αποτελέσματα της γενναίας εθνικής πολιτικής του…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top