Η Τoυρκία και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα, έχουν μάθει σε μια λογική 50-50, αλλά και επιβολής των θέσεών τους. Έχουν μάθει να κινούνται και να λειτουργούν στη βάση μιας πρακτικής που παραπέμπει στη γνωστή συνταγή «τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας πάλι δικά μας». Αυτό το απέδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν και το αποδεικνύουν και τώρα με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου.
Αυτό το θράσος και η προκλητικότητα είναι αποτέλεσμα της τουρκικής αλαζονείας, αλλά και της ανοχής που επέδειξαν οι τρίτοι λεγόμενοι εν δυνάμει μεσολαβητές. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής που ακολουθήθηκε διαχρονικά από την ελληνοκυπριακή και ελλαδική πλευρά.
Ο κατοχικός ηγέτης παρουσίασε, το περασμένο Σάββατο, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο συνάντησε στη Νέα Υόρκη, πρόταση που παραπέμπει στην αναστολή των ερευνών και τη συζήτηση τρόπων συνδιαχείρισης του κοιτασμάτων.
Ο Έρογλου βάζει στο ίδιο καλάθι τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με την Τουρκία. Παράλληλα, εντάσσει το θέμα τούτο στην ατζέντα των απευθείας διαπραγματεύσεων καθιστώντας το κεφάλαιο αυτό ως μέρος του Κυπριακού.
Η πρόταση του κατοχικού ηγέτη, την οποία όπως ισχυρίσθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε θετική, κρύβει μια προσέγγιση που δεν οδηγεί σε λύση του Κυπριακού, αλλά πρωτίστως στη δημιουργία και λειτουργία δυο γειτονικών κρατών.
Η απάντηση τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τον εγκάθετό της θα πρέπει να είναι σαφέστατη και χωρίς εκπτώσεις και βαρύγδουπες ανεδαφικές ιδέες: Οι έρευνες θα συνεχισθούν μέχρι να παραχθεί αποτέλεσμα. Εάν μέχρι τότε λυθεί το Κυπριακό, στη βάση των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών αρχών, θα υπάρξει από κοινού αξιοποίηση. Για την ακρίβεια, για να μην γίνεται κανένας διαχωρισμός και διάκριση, θα πρέπει η αξιοποίηση να γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος όλων των πολιτών της σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια τακτικής και αντοχών. Θεωρούμε πως μια είναι η διέξοδος. Το φυσικό αέριο να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού και όχι να απομακρύνει την προοπτική αυτή, λόγω των χειρισμών και των κακών υπολογισμών.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου