GuidePedia

0
Ψηφοφόρος κουρδικής  καταγωγής σε εκδήλωση  των συµπατριωτών του  ανεξάρτητων υποψηφίων  στην Κωνσταντινούπολη

«Σε παρακαλώ, µην αντιδράσεις, κάν’ το για µένα», παρακαλούσεη Μπέρνα τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν έτοιµος να αναποδογυρίσει το τραπέζι. Και ο λόγος; Επειδή τα δύο νεαρά παιδιά που µας σερβίρισαν άρχισαν να µιλούν κουρδικά µπροστά µας. «Θέλουν να µας προκαλέσουν, γι’ αυτό το κάνουν», έλεγε εξαγριωµένος ο Οζάι. Τελικά δεν προκάλεσε καβγά.Μόνο και µόνο για το χατίρι της Μπέρνα. Η αλήθεια είναι ότι σοκαρίστηκα από αυτή την αντίδραση του Οζάι – άνθρωπος ανοιχτόµυαλος, µε διάθεση συµβιβασµού, κι όµωςτο Κουρδικό τον έβγαλε από τα ρούχα του. Το κλίµα πόλωσης γύρω από το Κουρδικό είναι πολύ έντονο σε αυτές τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Οι ανεξάρτητοι κούρδοι υποψήφιοι, οι οποίοι στηρίζονται από το Κόµµα Ειρήνης και ∆ηµοκρατίας (BDP), δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό γιανα καταφέρουν να αυξήσουν την παρουσία τους στη νέα Βουλή. Ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουν να εκλέξουν µέχρι και 30 βουλευτές. Γι’ αυτό και άρχισαν να σκληραίνουν τη στάση τους υποδαυλίζοντας µε τη σειρά τους τον κουρδικό εθνικισµό.

Συνθήµατα υπέρ του Οτζαλάν και του PKK, τα οποίαπριν από µια δεκαετία προκαλούσαν ρίγη στην Τουρκία, σήµερα αποτελούν µέρος των προεκλογικών τους συγκεντρώσεων. Οι κούρδοι υποψήφιοι εκµεταλλεύτηκαν στο έπακρο την άστοχη δήλωση του ακροδεξιούηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί «Μήπως θα γεµίσει η κοιλιά σας εάν στο Σύνταγµα ενταχθεί η κουρδική γλώσσα;». Οι Κούρδοι έγιναν έξω φρενών µε τον Μπαχτσελί. «Και η κοιλιά µας θα γεµίσει, και το µυαλό µας, και η καρδιά µας, και η ψυχή µας» του απάντησαν. Το µεγάλο στοίχηµα σε αυτέςτις εκλογές είναι ποιος θα καταφέρει να κερδίσει τους Κούρδους στη Νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ µεγάλο ποσοστό του πληθυσµού της Τουρκίας. Θα καταφέρει το BDP να αυξήσει τα ποσοστά του κερδίζοντας σηµαντική παρουσία στη Βουλή; Από την άλλη, θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι το κυβερνών κόµµα AKP έχει αρχίσει να χάνει έδαφος στη Νοτιοανατολική Τουρκία; Και το τρίτο µεγάλο ερώτηµα είναι πώς θα τα πάει εκεί το Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP) του Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου οποίος είναι κουρδικής καταγωγής και για πρώτη φορά έκανε αισθητή την παρουσία του εκεί µε µια προεκλογική συγκέντρωση.

Πάντως το κλίµα είναι βαρύ και στην υπόλοιπη Τουρκία. Εµφανίστηκαν ακόµη και υποψήφιοι µε τόσορατσιστικές θέσεις, που άφησαν άναυδους πολλούς. Γιαπαράδειγµα, η ανεξάρτητη υποψήφια στο Μπαλίκεσιρ έχει συνθήµατα όπως «Θα λυτρώσω το Μπαλίκεσιρ από το PKK». Στο λεξιλόγιό της δεν έχει καν τη λέξη Κούρδος γιατί για εκείνη όλοι οι Κούρδοι είναι PKK!

ΑΝΝΑ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top