GuidePedia

0

Mε τίτλο «Ο Σαάθ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ενότητας Φατάχ – Χαμάς βρίσκεται ήδη σε διχόνοια» και υπότιτλο «Οι έριδες για την ηγεσία παρεμποδίζουν την πρόοδο» δημοσιεύθηκε σήμερα στην Jerusalem Post άρθρο του Khaled Abu Toameh που κάνει λόγο για απουσία προόδου στην σύσταση της μεταβατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης, ένα μόλις μήνα μετά την υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης στο Κάιρο ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Φατάχ, Ναμπίλ Σαάθ, η νέα κυβέρνηση επρόκειτο να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Σαλάμ Φαγιάντ ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην διαμόρφωση του προβλεπόμενου μεταβατικού σχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο Toameh, ο Πρόεδρος της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς, μετέβη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε από την αιγυπτιακή ηγεσία να ασκήσει πίεση στη Χαμάς προκειμένου να άρει τις ενστάσεις της, με το αιτιολογικό ότι η παρουσία του Φαγιάντ θα διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ΠΑ από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Ισμαήλ Ραντουάν δήλωσε χθες ότι η ισλαμική οργάνωση θα παρουσιάσει στη Φατάχ δικό της κατάλογο των υποψηφίων για την πρωθυπουργία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματευτές των δύο βασικών παλαιστινιακών οργανώσεων είχαν συμφωνήσει να αποκλείσουν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλους όσοι είχαν θητεύσει σε κυβερνήσεις της Φατάχ και της Χαμάς.
Ο Ραντουάν πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται μόνο από ανεξάρτητους τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς και δεν θα έχει καμία πολιτική πλατφόρμα, λόγω του μεταβατικού χαρακτήρα της και της προσωρινής φύσης της.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο ζήτημα που καθυστερεί την δημιουργία της κυβέρνησης ενότητας αφορά στην στάση που τηρούν οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ στη Δυτική Όχθη έναντι των υποστηρικτών της Χαμάς. Συγκεκριμένα, ο Ουασφί Καμπάχα, πρώην υπουργός της Χαμάς που διαβιεί στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι η έννοια της πραγματικής συμφιλίωσης δεν συνάδει με τις συνεχιζόμενες συλλήψεις. Ο Καμπάχα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Δυτική Όχθη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης. Οι κρατούμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε παλαιστινιακά φυλακές και οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να καλούν ανθρώπους για ανάκριση σχεδόν σε καθημερινή βάση».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top