Το Κουρδικό και η σύνταξη νέου Συντάγματος είναι τα δύο βασικά και καυτά ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.
Ωστόσο, η ακραία πόλωση που έχει επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο, καθιστά από τώρα δύσκολη την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η απαγόρευση γνωστοποίησης δημοσκοπήσεων.
Το μετεκλογικό σκηνικό θα διαμορφωθεί με βάση το μέγεθος όχι τόσο του ποσοστού, αλλά της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του δώσει τη δυνατότητα για άνετους χειρισμούς.
Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 45-50%, στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 25-30%, στο ακροδεξιό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 10-13% και στο φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας 6-8%.
Σημαντικό θέμα στο οποίο θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι το νέο Σύνταγμα που πρόκειται να συνταχθεί - Ο διάλογος και η ομοφωνία κατά τη διαδικασία σύνταξης, συζήτησης και ψήφισης του Συντάγματος, δεν φαίνεται και τόσο εύκολη υπόθεση, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.
Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι το Κουρδικό, το οποίο καθίσταται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Αναμένεται να εκλεγούν περίπου 30 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζονται από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εθνικιστική τάση που ανέπτυξε το κυβερνών κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της εκλογικής δύναμής του στη Νοτιοανατολική Τουρκία σε σχέση με τις εκλογές του 2007.
Από την άλλη, τα ανοίγματα που έκανε κατά την ίδια περίοδο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προς τους Κούρδους, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού του κόμματος στην περιοχή αυτή.
Το κόμμα πραγματοποίησε πολιτική συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ πραγματοποίησε και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης, μετά από 16 χρόνια.
Μπορεί η επίδραση των ψήφων στη Νοτιοανατολική Τουρκία στα συνολικά ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά αναμφισβήτητα θα είναι ένας «οδηγός» για τις πολιτικές ισορροπίες στο Κουρδικό.
Συνολικά 50.189.930 είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Από αυτούς τα 9.387.000 βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία εκλέγονται οι 85 από τους συνολικά 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου