GuidePedia

0

Ανω -κάτω έκανε την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία δηµοσίευµατου περιοδικού «Εκόνοµιστ»,πίσω απότο οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν διείδε ισραηλινό δάκτυλο. Στο δηµοσίευµά του, το περιοδικό τάχθηκε ανοικτά υπέρ του κόµµατος της αντιπολίτευσης στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. «Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουν οι Τούρκοι τη δηµοκρατία είναι να ψηφίσουν εναντίον του κυβερνώντος κόµµατος» αναφέρεται στο δηµοσίευµα. Η αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού,ο οποίος φλερτάρει µε έναν νέο θρίαµβο την Κυριακή, ήταν εντονότατη ενώ στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσµου.

Σύµφωνα µε τη θεωρία συνωµοσίας που προέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν, το δηµοσίευµα ήταν κατευθυνόµενο από το Ισραήλ, οι σχέσεις του οποίου µε την Τουρκία δοκιµάζονται το τελευταίο διάστηµα. «Τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης στηρίζονται από το Ισραήλ, το οποίο δεν θαήθελε να δει το κόµµα µας να συνεχίσει να κυβερνά» υποστήριξε ο Ερντογάν. Ιδιαίτερα οξύς ήταν καιο Εγκεµέν Μπαγκίς, υπουργός Επικρατείας και εκπρόσωπος τηςτουρκικής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις µε τηνΕ.Ε., ο οποίοςκατέταξε τον ξένοΤύπο «στις αντιδηµοκρατικές καιµαφιόζικες οργανώσεις». Κάλεσε µάλιστα το περιοδικό να ζητήσει «συγγνώµηαπό τον τουρκικό λαό».

Η θέσητου «Εκόνοµιστ»ότι µια ενδεχόµενηνίκη τουΚεµάλ Κιλιντσάρογλου αποτελεί την «καλύτερη εγγύηση για τη δηµοκρατία στην Τουρκία» καιοι διαστάσεις που πήρε το θέµα στην προεκλογική εκστρατεία αναµένεται να βλάψουν τον ηγέτη του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) και να ενισχύσουν ακόµη περισσότερο το προφίλ του Ερντογάν.

Ο Κιλιντσάρογλου επιχειρεί να καλύψει το χαµένο έδαφος καλώντας τον αντίπαλό του σε τηλεοπτική µονοµαχία. «Πώς είναι δυνατόν να είναι πρωθυπουργός ένας φοβητσιάρης;» είναιτο ερώτηµα που θέτει στην προσπάθειά του να παρασύρει τονΕρντογάν στο τηλεοπτικό πλατό.

Ο Κιλιντσάρογλου φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά του κόµµατός του έναν χρόνο αφότου ανέλαβε την τύχη του. ∆ενείναι βέβαιο όµως ότι θα καταφέρει να στερήσει το κυβερνών κόµµα από έναν νέο θρίαµβο και τις 330 έδρες που απαιτούνται για να µπορέσει ο Εντογάν να προχωρήσει σε συνταγµατική αναθεώρηση χωρίς την αντιπολίτευση. Ο «Εκόνοµιστ» αναφέρθηκε «στον κίνδυνο µονόπλευρων αλλαγών που θα κάνουν το Σύνταγµα χειρότερο» εάν δεν ενισχυθεί τοCHP. Πολλά πάντωςθα εξαρτηθούναπό τον αριθµό των κοµµάτωνπου θα εισέλθουν στη Βουλή. Από τα δεκαπέντε που συµµετέχουν στις εκλογές, το εκλογικό όριοαναµένεται να περάσουν τρία: το ΑΚΡ του Ερντογάν, το CHP του Κιλιντσάρογλου και το ακροδεξιό Κόµµα Εθνικής ∆ράσης (MHΡ).

Η ΑΓΚΥΡΑ, παράλληλα, κοιτάζει µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αλλαγή σκυτάλης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η προεδρία της οποίας περνάει από την Ουγγαρίαστην Πολωνία από την 1η Ιουλίου.

Ο τούρκος πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ενταξιακές διαπραγµατεύσεις της χώρας του θα προχωρήσουνπιο γρήγορα στην Ε.Ε.υπό τηνπροεδρία τηςΠολωνίας. ΗΒαρσοβία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στις ευρωπαϊκέςφιλοδοξίες της Αγκυρας.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top