Η δημοσιοποίηση απόρρητων τηλεγραφημάτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών από το Wikileaks, δεν έχει μόνο «ιστορική σημασία», αλλά πρωτίστως πολιτική.
Επιβεβαιώνουν τις ακολουθούμενες πρακτικές και τις λογικές που διέπουν την εξωτερική τους πολιτική διαχρονικά.
Πρόσφατα έχουν δημοσιοποιηθεί τηλεγραφήματα, τα οποία αφορούν τις τουρκικές μεθοδεύσεις για αποτροπή των κυπριακών σχεδιασμών για έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Μέσα από τα τηλεγραφήματα αυτά, προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα, τα οποία έχουν σημασία να αναδειχθούν και να συζητηθούν και σήμερα.
Πρώτο, οι Τούρκοι με εκβιασμούς, εκφοβισμούς, πιέσεις και δολοπλοκίες προσπαθούσαν να σταματήσουν τις έρευνες, αλλά παράλληλα να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαφαίνεται τούτο- και δεν είναι κάτι το καινούργιο- ότι αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει συμφωνίες, να ασκήσει την κυριαρχία της στη θαλάσσια περιοχή. Άσκησε και ασκεί πιέσεις για να ακυρωθούν συμφωνίες με Αίγυπτο και Λίβανο (πάγωσε τη συμφωνία και δεν την επικυρώνει) και απειλεί εταιρίες σε ΗΠΑ και Αγγλία ότι, αν πήγαιναν στην Κύπρο, δεν θα έπαιρναν ποτέ δουλειές στην Τουρκία.
Δεύτερο, οι Αμερικανοί καταγράφουν μεν τις εξελίξεις, είναι όμως προφανές ότι δεν τους ενοχλούσαν οι τουρκικές παρεμβάσεις.
Σε ένα από τα τηλεγραφήματα που έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία τότε, αναφέρει μεν πως η κυπριακή κυβέρνηση «εμφανίζονται να είναι εντός των νόμιμων δικαιωμάτων της» και ότι, παρότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει νομικό έρεισμα για να στηριχθεί, «η πολιτική της αντίδραση έχει τη δυναμική να σαμποτάρει τη δημοπρασία τρομάζοντας πολλούς σοβαρούς ενδιαφερόμενους».
Δεν ήταν ούτε τότε, ούτε φαίνεται και αργότερα, η κατοχική παρουσία της Τουρκίας στο νησί το πρόβλημα, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία, που ασκούσε και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου