GuidePedia

0


Μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Τούρκων διπλωματών με στόχο την άμβλυνση της οξύτητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σε σημερινό της δημοσίευμα.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό αμερικανική «ομπρέλα». Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είχαν επικίνδυνα επιδεινωθεί και μετά και το περυσινό επεισόδιο του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα.
Ωστόσο, λόγω και των τεκταινομένων στην Συρία, οι ΗΠΑ πιέζουν και τις δύο πλευρές να βρουν ένα mundus vivendi μεταξύ τους, ώστε να περιοριστεί η ένταση μεταξύ τους. Παρά τις πιέσεις πάντως στα ηγετικά κλιμάκια το κοινό αίσθημα τόσο στο Ισραήλ και πολύ περισσότερο στη Τουρκία είναι αρνητικά διακείμενο στις κινήσεις προσέγγισης.
Εκ πρώτης όψεως το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση το έχουν οι Τούρκοι και όχι οι Ισραηλινοί, αφού οι δεύτεροι πέραν του ότι διαχρονικά υποστηρίζουν συγκεκαλυμμένα το κουρδικό στοιχείο (κυρίως στο Βόρειο Ιράκ), δείχνουν να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όταν οι δυνητικοί τους αντίπαλοι βρίσκονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθεστωτικής επιβίωσης, η απειλή στρατιωτικής επίθεσης μειώνεται δραματικά.
Η εκτίμηση αυτή πήρε τη θέση της αρχικής αμηχανίας και αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, αφού τόσο το καθεστώς της Αιγύπτου όσο και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία θεωρούνταν ως προβλέψιμοι σε μεγάλο βαθμό, κάτι που εξασφάλιζε την ισορροπία. Οι συνολικότερες όμως γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή επέβαλαν μια διαφορετική ματιά στις εξελίξεις, αλλά και την τήρηση αυστηρής ουδετερότητας και αποφυγή κάθε ανάμιξης από την πλευρά του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top