Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώνεται αφού συριακά στρατεύματα επιχειρούν σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική μεθόριο την στιγμή που η Άγκυρα απειλεί πλέον ανοιχτά την Δαμασκό με εισβολή.
Είναι σαφές πως η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού βαίνει αυξανόμενη αφού ενώ από την μία η Τουρκία έχει αρχίσει να απειλεί ανοιχτά την Δαμασκό με εισβολή και δημιουργία ζώνης ελέγχου μέσα σε συριακό έδαφος για την «ανακούφιση των προσφύγων», από την άλλη η Δαμασκός μετακινεί στρατεύματα προς την συρο-τουρκική μεθόριο σε μία προσπάθεια ελέγχου των διασυνοριακών μετακινήσεων.
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται σε τρία ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα προσφύγων στην τουρκική επικράτεια ενώ άλλοι 5.000 Σύροι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή έτοιμοι να εισέλθουν και οι ίδιοι στο τουρκικό έδαφος.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο η Μεγάλη Βρετανία δια του υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, παρακίνησε την Τουρκία να εξασκήσει την επιρροή της στην Συρία έτσι ώστε η Δαμασκός να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων ή θα η εναλλακτική θα ήταν να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς περεταίρω χρονοτριβή και αποφεύγοντας μία μεγαλύτερη αιματοχυσία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο, του τύπου της Λιβύης.
Για την ώρα η κρίση μεταξύ των δύο χωρών έχει κάνει να ξεχαστούν οι σχέσεις «επικυρίαρχου» και «βαστάζου» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού αντιστοίχως, αφού η δημιουργία του Οθωμανικού παραδείσου φαίνεται πως αναβάλλεται για πιο ευτυχείς εποχές. Σήμερα η Δαμασκός στην προσπάθειά της να επιβιώσει της εσωτερικής σύγκρουσης δεν φαίνεται να δέχεται υποδείξεις από τον «μεγάλο αδελφό», χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείεται να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, λόγω ανάγκης βέβαια.
Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, αφού κάθε τυχαίο γεγονός στη μεθόριο, από το να χτυπηθεί κατά λάθος τουρκικό έδαφος έως το να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να εκληφθεί ως κλιμάκωση με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Αρκεί να σκεφτούμε πως η Τουρκία δεν φημίζεται για την… υπομονή της σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Με άλλα λόγια δεν το έχει σε πολύ να προχωρήσει σε μία νέα «ειρηνευτική επιχείρηση» τύπου Αττίλα 1 και 2 στην Συρία.
Όσο για τους φίλους μας τους Σύρους, η σοφή ρήση «όπως στρώνει ο καθείς κοιμάται» ταιριάζει απολύτως στην περίπτωσή τους.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου