GuidePedia

0

Για « σαµποτέρ που θέλουν να σπείρουν το χάος» και « ξένα κέντρα που τους χρηµατοδοτούν» έκανε λόγο ο σύρος πρόεδρος

Το χαρτί της συνωµοσιολογίας έπαιξε για ακόµη µία φορά ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, στη µόλις τρίτη δηµόσια παρέµβασή του από τον περασµένο Μάρτιο, οπότε ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του. Στην 70 λεπτών οµιλία του ενώπιον ενός πιστού ακροατηρίου στο Πανεπιστήµιο της ∆αµασκού, ο Ασαντ είπε πολλά για τους «σαµποτέρ που θέλουν να σπείρουν το χάος στη Συρία», αλλά δεν έκανε την παραµικρή αναφορά στα θύµατα της καταστολής, πουσύµφωνα µε εκτιµήσεις ξεπερνούν τα 1.400, ενώ σε 10.000 υπολογίζονται οι πολίτες που έχουν συλληφθεί τους τελευταίους τρεις µήνες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιµούν ότι ο σύρος πρόεδρος επιχείρησε να αγοράσει χρόνο, επισηµαίνοντας ωστόσο ότι από το περιεχόµενο της οµιλίας προκύπτει σαφώς ότι απέτυχε στον σκοπό του. Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ υποσχέθηκε «εθνικό διάλογο», δεσµεύθηκε για εκλογές τον Αύγουστο και ένα πακέτο µεταρρυθµίσεων που θα παρουσιάσει τον Σεπτέµβριο. Παράλληλα, όµως, επέµενε ότι τροµοκράτες που χρηµατοδοτούνται από ξένα κέντρα και θρησκευτικούς φονταµενταλιστές είναι υπεύθυνοι για όσα βιώνει η χώρα του και υποστήριξε για ακόµη µία φορά ότι η Συρία έχει πέσει θύµα διεθνούς συνωµοσίας µε στόχο τη διάλυσή της. «Πρέπει να ενισχύσουµε την ενότητά µας απέναντι στη συνωµοσία», δήλωσε απευθυνόµενος προς το ακροατήριο αλλά και στα εκατοµµύρια των τηλεθεατών που τον παρακολουθούσαν. «∆εν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για να καταλάβουµε τι συµβαίνει. Θα χάναµε χρόνο συζητώντας για το τι συµβαίνει, όταν πρέπει να εντοπίσουµε τις αδυναµίες µας και να τις διορθώσουµε.

Τότε θα µπορέσουµε να αντιµετωπίσουµε τη συνωµοσία που σχεδιάστηκε από ξένα κέντρα», υποστήριξε σε µια αποστροφή της οµιλίας του. Βασισµένος ενδεχοµένως σε κάποιον δικό του µαθηµατικό τύπο, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ χώρισε τους διαδηλωτές σε τρεις οµάδες: τους παραπλανηµένους πολίτες που έχουν κάποια παράπονα, τους «παράνοµους» που υπολογίζει σε 64.000 και εκµεταλλεύονται την κατάσταση και, τέλος, έναν «πολύ µικρό αλλά και πολύ επικίνδυνο» πυρήνα φονταµενταλιστών. Οι 64.000 είδαν για τον Ασαντ µια ευκαιρία να αλώσουν το κράτος. Και εξήγησε: «Με στρατιωτικούς όρους, 64.000 άτοµα σχηµατίζουν πέντε ταξιαρχίες. Εάν αποφάσιζαν να πάρουν τα όπλα και να σχηµατίσουν έναν στρατό, µπορείτε να φανταστείτε τι είδους καταστροφή θα µπορούσαν να επιφέρουν στη χώρα». Σύµφωνα µε τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, τα ξένα κέντρα δεν προµηθεύουν τους «παράνοµους» µόνο µε όπλα αλλά και µε έξυπνα τηλέφωνα.
Ούτε κουβέντα για τους 1.400 νεκρούς στην οµιλία του στο Πανεπιστήµιο της Δαµασκού

Διαδηλώσεις στη Δαµασκό εναντίον του «ψεύτη»

Η ΜΑΚΡΑ ΟΜΊΛΊΑ του Μπασάρ αλΑσαντ φαίνεται ότι είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσµατα από αυτά που ανέµενε ο ίδιος και το καθεστώς του. Σύµφωνα µε αντικαθεστωτικές οργανώσεις, αµέσως µετά την ολοκλήρωση της οµιλίας χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόµους της Δαµασκού και πολλών πόλεων ακόµη µε το σύνθηµα «Ψεύτη, ψεύτη» προκειµένου να εκφράσουν την οργή τους για το περιεχόµενο της οµιλίας του προέδρου τους, ο οποίος δεν άφησε σε καµία περίπτωση να εννοηθεί ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα παραχωρήσουν µέρος της εξουσίας τους. «Θέλουµε µόνο ένα πράγµα: να ανατρέψουµε το καθεστώς», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Η γενική αίσθηση όχι µόνο ανάµεσα στους πολίτες αλλά και µεταξύ των αναλυτών συνοψίζεται στη φράση «πολύ αργά, πολύ λίγο». Καθώς η εξέγερση βαδίζει προς τον τέταρτο µήνα της, το διάγγελµα του Μπασάρ αλ-Ασαντ κρίθηκε κατώτερο των περιστάσεων και δέχθηκε πλήθος επικρίσεων. «Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν έχει αντιληφθεί τι συµβαίνει στη Συρία. Το περιεχόµενο της οµιλίας του πρέπει να ερµηνευτεί από ψυχολόγο και όχι από πολιτικό αναλυτή», δήλωσε ο ιορδανός πολιτικός αναλυτής Μοχάµεντ αλ-Μασρί. Ο σύρος συγγραφέας Χακάµ αλ-Μπαµπά έκρινε ότι ο Ασαντ «δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο», ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την οµιλία απογοητευτική.

Η ΕΥΡΩΠΗ. Ακριβώς τον ίδιο χαρακτηρισµό χρησιµοποίησε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος, οι οποίες θα αποφασιστούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγµατοποιηθεί στο τέλος της εβδοµάδας. «Ο µόνος τρόπος για να ανακτήσει την αξιοπιστία του ο πρόεδρος Ασαντ είναι να προχωρήσει σε συγκεκριµένες πράξεις και όχι να επιδίδεται σε ασαφείς υποσχέσεις», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαµ Χέιγκ. Κάτω από τη βάση βαθµολόγησε την οµιλία τού Ασαντ και ο τούρκος πρόεδρος. ΟΑµπντουλάχ Γκιουλ έκρινε ότι οι δεσµεύσεις του Ασαντ «δεν είναι αρκετές»και κάλεσε το καθεστώς ναπροχωρήσει άµεσα στην υιοθέτηση ενός πολυκοµµατικού συστήµατος. Συγκεκριµένες πράξεις ζήτησε και ο Λευκός Οίκος. «Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ κατηγόρησε τα ξένα κέντρα για την κατάσταση στη Συρία αντί να αντιληφθεί ότι ο λαός του έχει αηδιάσει από ένα καθεστώς που χρησιµοποιεί την καταστολή, τη διαφθοράκαι τον φόβο για να επιβιώσει», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, Βικτόρια Νάλαντ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top