GuidePedia

0
(φωτογραφία αρχείου)
Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με δυνάμεις της αστυνομίας. Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό από το Ανώτατο Εκλογοδικείο των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το κύριο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου. Το φιλοκουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία επειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές.
(φωτογραφία αρχείου) Περίπου 3.000, σύμφωνα με την αστυνομία, οπαδοί του Κόμματος για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BPD), συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ, περικυκλωμένοι από εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν το πλήθος άρχισε να κινείται προς τις σκηνές που είχε στήσει το BDP στο γειτονικό προάστιο Ακσαράι, στα πλαίσια μίας πρωτοβουλίας κοινωνικής ανυπακοής. Ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ σε σταθμό του μετρό, σε σχολικά κτήρια και ένα ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να απαντήσει με δακρυγόνα.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μια μέρα μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου να απορρίψει 12 ανεξάρτητες υποψηφιότητες στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, επτά εκ των οποίων υποστηρίζονταν από το BDP, εξαιτίας του δικαστικού μητρώου τους.

Μεταξύ των απορριφθέντων υποψηφίων περιλαμβάνεται και η Λεϊλά Ζάνα, εξέχουσα μορφή του κουρδικού πολιτικού κινήματος.

Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, το BDP απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top