GuidePedia

0
Su-27 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Απρίλιος 2001 (Dmitry Shirenin)
H Στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας, ήταν, όπως άλλωστε αναμένονταν, μια από τις μεγαλύτερες φούσκες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 1974 και μετά. Από τις τυμπανοκρουσίες της στρατηγικής συμμαχίας, φθάσαμε σήμερα σε πράξεις με εχθρικό υπόβαθρο.
Αγωγοί φυσικού αερίου, αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου, ρωσικά όπλα για την Ελλάδα, τεθωρακισμένα, αντιεροπορικά που θα καταρρίπτουν τα αντίπαλα αεροσκάφη σε εκατοντάδες μίλια μακριά, χρήματα του Κρεμλίνου που θα σώσουν την σύνταξη του Έλληνα...
Ξεκίνησε σαν μια ωραία ιστορία, όταν μια φορά κι έναν καιρό ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε ελληνική βάση, σε βάση του ΝΑΤΟ, για να πραγματοποιήσουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά Mirage.
Ήταν περίπου 4 το απόγευμα, της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου, όταν προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, πέντε ρωσικά αεροπλάνα. Ένα μεταγωγικό Iyushin Il-76, δύο Su-27 και δύο εκπαιδευτικά Sukhoi Su-27UB. Όντας η πρώτη επίσκεψη ρωσικών μαχητικών αεροπλάνων στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον ήταν κάτι παραπάνω από σύνηθες. Ένα ενδιαφέρον που το είχαν κεντρίσει οι πολύ καλές πτητικές επιδόσεις του ρωσικού αεροσκάφους αλλά και η αναφορά του ονόματος Sukhoi, ανάμεσα στα αεροσκάφη που θα εξέταζε η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να διαλέξει μαχητικό για την επόμενή της παραγγελία.
Βεβαίως η αναφορά αυτή ήταν αφενός εντελώς ανεπίσημη και πάντως όχι από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Και τα τέσσερα αεροσκάφη ανήκανν στην τότε Διοίκηση Αεράμυνας της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα στο ένα διθέσιο Su-27UB επέβαινε ο διοικητής της, στρατηγός Αντρέφιεφ. Πρόκειτο για μια επίσκεψη πολύ υψηλού επιπέδου που ξεπερνούσε τα όρια μιας συνηθισμένης. Η ανταλλαγή αυτή είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο έτος, τον Μάιο του 1997, όταν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα ο τότε Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Αντωνετσής.
Τότε είχε αποφασιστεί τέσσερα αεροσκάφη από μια μονάδα αναχαίτισης της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας να επισκεφθούν την Ελλάδα και μια αντίστοιχη ελληνική μονάδα τη Ρωσία. Έτσι η 331 Μοίρα Παντός Καιρού της 114 ΠΜ, φιλοξένησε τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Το Μάιο του 1998 τέσσερα από τα Mirage 2000 ήταν να ταξιδέψουν στη Ρωσία – έτσι γράφηκε εκείνη την εποχή.
Μια φούσκα που έσκασε, χωρίς καν να κάνει ιδιαίτερα μεγάλο κρότο: Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Κράτους. Ο επίλογος μιας σύγχρονης σχέσης μεταξύ δύο κρατών, τα οποία εδώ και πολύ καιρό ψάχνουν μια καλή ευκαιρία για να πουν τα αυτονόητα. Η Μόσχα έχει κάνει την επιλογή της στην περιοχή, και η Ελλάδα είναι απλά ένα βαρίδιο, είναι η αυτονόητη πλευρά του ζητήματος. Από την άλλη πλευρά όμως, η Μόσχα θα μπορούσε να συνεχίσει να μην αγοράζει ελληνικά ομόλογα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, έτσι και αλλιώς τα μεγέθη που παζαρεύεται είναι πολύ μικρά. Η ανακοίνωση της αποχής της Μόσχας από την αγορά ελληνικών ομολόγων, συνιστά πράξη εχθρική προς την Ελλάδα!
Και ζήσαν αυτοί καλά, και μεις...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top