GuidePedia

0
ΡΙΚΚΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ
Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Κύπρου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, για την έγκριση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας: «Η ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό κόστος στην Άγκυρα για να συνεργαστεί στο κυπριακό. Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώνει ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων αποτελούν σημαντικό υπόβαθρο για τον αγώνα των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στην κατοχή. Την ώρα που ο κύριος Έρογλου δεν κάνει βήμα πίσω για τους εποίκους, η Ευρωβουλή καλεί την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς να σταματήσουν τον εποικισμό που αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία στην Κύπρο».

«Ακόμα οι αναφορές για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο, η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου από την Τουρκία και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δίνουν το πλεονέκτημα στην κυβέρνηση να αναδείξει την πραγματικότητα της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Χριστόφια οφείλει να αναδείξει ότι η Κύπρος δικαιούται μια ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ βασισμένη στις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Τουρκία υποχρεούται να συνεργαστεί για αυτήν», υπέδειξε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και κατέληξε:

«Οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία των 26 κρατών εταίρων μας και διέπουν τη ζωή σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Επομένως αυτές οι αρχές και αξίες μπορούν να γίνουν το θεμέλιο για να κτίσουμε και στην Κύπρο μια λειτουργική, ευημερούσα και ασφαλή πολιτεία. Για να γίνει αυτό πρέπει να εγκαταλειφθούν λογικές για αποδοχή ρατσιστικών και φυλετικών διαχωρισμών που θα διαιωνίσουν το κυπριακό αντί να το λύσουν. Μια τέτοια ενέργεια από πλευράς του Προέδρου Χριστόφια, θα έβαζε τόσο την ΕΕ αλλά και την Τουρκία προ των ευθυνών τους έναντι του Κυπριακού λαού και θα δημιουργούσε πλεονεκτήματα και πολιτικά οφέλη για την πλευρά μας προκειμένου να πιεστεί Άγκυρα να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.

«Οι προεδρικές ψευδαισθήσεις βλάπτουν σοβαρά την Κύπρο. Από την ώρα που η Τουρκία ούτε καταγγέλλεται ούτε πιέζεται δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στο κυπριακό. Τα λάθη και οι παραλείψει του κυρίου Χριστόφια έχουν εγκλωβίσει επικίνδυνα την πλευρά μας. Είναι καιρός ο Πρόεδρος Χριστόφιας να αντιληφθεί ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα. Οι υποχωρήσεις που λανθασμένα έκανε ο Πρόεδρος όχι μόνο δεν εκτιμήθηκαν, αλλά τώρα ο κύριος Έρογλου και η Άγκυρα του ανταποδίδουν τα ‘‘δώρα’’ που πήραν με αδιαλλαξία και ανέφικτες προτάσεις», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου και συνέχισε:

«Οι υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια για τους εποίκους, την εκ περιτροπής Προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και το περιουσιακό έμειναν πολιτική προίκα για την άλλη πλευρά, να υπονομεύουν το μέλλον και τη συνέχεια του ελληνισμού της Κύπρου. Είναι πλέον φανερό ότι ο στόχος της Άγκυρας στην Κύπρο ήταν και είναι η δημιουργία ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κρατικής οντότητας στον Βορρά, μέσω της οποίας θα ασκεί επικυριαρχία σε ολόκληρο το νησί. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με μια διχοτομική λύση που θα βασίζεται σε εθνοκοινοτικά κριτήρια και σε αυστηρή διζωνικότητα που δεν θα προάγουν μια ενοποιημένη κοινωνία και μια ενιαία οικονομία», τόνισε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας ότι «Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ επιμένει στη χάραξη μια ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες και θα δημιουργεί νέες προοπτικές στο κυπριακό».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top