GuidePedia

0
Το Ουζμπεκιστάν κατηγορεί τις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ότι προωθούν παράνομες ισλαμικές δράσεις!
Οι εταιρείες χαρακτηρίζονται ως «βιτρίνα» απαγορευμένων ακραίων ισλαμικών κινημάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το Nurcu (Νουρτζού) και δημιουργίας ιεροδιδασκαλείων, τα οποία απαγορεύονται από τη νομοθεσία.
Το κίνημα αυτό περιλαμβάνει τουρκογενείς μουσουλμάνους που ακολουθούν τα διδάγματα του Μπεντιουζαμάν Σαΐντ Νούρσι. Υπάρχουν παραπάνω από ένα κινήματα Νουρτζού στην Τουρκία. Μετά το θάνατο του Νούρσι, συνεχιστής του «λόγου» του έγινε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που προς το παρόν βρίσκεται εξόριστος στις ΗΠΑ.
Για το ζήτημα που προέκυψε, η ουζμπεκική τηλεόραση προχώρησε στην προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Αχάριστοι», που κατηγορεί τις τουρκικές εταιρείες για δημιουργία παραοικονομίας, για χρήση διπλών βιβλίων, προπαγανδιστικού υλικού και ακραίας ιδεολογίας. Τα τελευταία δύο χρόνια πενήντα εταιρείες που συνεργαζόντουσαν με τουρκικά κεφάλαια, έκλεισαν για παραβίαση νομοθεσίας και δημιουργίας προβλημάτων στην οικονομία, ενώ 54 άτομα τουρκικής εθνικότητας οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Φυσικά τα γεγονότα δε σταματούν εδώ. Πρόσφατα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε υπεραγορά λιανικού εμπορίου στη Τασκένδη, τουρκικών συμφερόντων για την εύρεση στοιχείων, ενώ πριν τρεις μήνες ένα από τα παλαιότερα σούπερ-μάρκετ στην Τασκένδη, επίσης τουρκικών συμφερόντων, έκλεισε για παραβίαση της νομοθεσίας.

Ένα από τα πιο εξέχοντα αγγλόφωνα ιδιωτικά σχολεία, που λειτουργεί με τουρκική χρηματοδότηση, ανέστειλε τη λειτουργία του για λόγους ασφαλείας (safety and security). Γενικότερα, μέσα από τις αποκαλύψεις που έγιναν, κατηγορούμενα βρέθηκαν εκπαιδευτικά ιδρύματα τουρκικών συμφερόντων, ως προάγοντα μυστικούς πυρήνες ισλαμιστών εξτρεμιστών. Απόφοιτοι τέτοιων σχολείων ήταν και οι 54 συλληφθέντες. Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Παιδεία, η Τασκένδη επαναπάτρισε Ουζμπέκους φοιτητές που σπουδάζουν στην Τουρκία!

Ακόμα, με μία μόνο απόφαση δικαστηρίου στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν κατασχέθηκαν κεφάλαια και προϊόντα αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων!

Υπολογίζεται ότι από τη μέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας το 1991, πάνω από 700 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα, έχοντας επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

To defence-point.gr αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα το οποίο χρήζει πολύ προσεκτικής και εμπεριστατωμένης ανάλυσης για μία σειρά λόγων, για την ώρα αρκείται στο να σημειώσει τα εξής:
Η Τουρκία των κυρίων Νταβούτογλου και Ερντογάν πραγματικά πιστεύει ακράδαντα πως θα δημιουργήσει μία Οθωμανοτουρκική κοσμοκρατορία από την Αδριατική έως το Σινικό τοίχος. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περιοχή μεταξύ του Καυκάσου και της Αδριατικής, δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία παίζει το χαρτί του Οθωμανισμού. Πέραν του Καυκάσου, δηλαδή στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, έως την επαρχεία της Κίνας, το Ξιν-Γιανγκ, η ιδεολογία της Άγκυρας η οποία τίθεται στην υπηρεσία της εξωτερικής πολιτικής της είναι ο Παντουρκισμός / Τουρανισμός, έννοιες οι οποίες δεν είναι ακριβώς ταυτόσημες αλλά σίγουρα στο επίπεδο ανάλυσής μας ας δεχθούμε πως είναι συμβατές.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κύριος Αχμέτ Νταβούτογλου που βρέθηκε στην Καβάλα όπου και θαύμασε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, ΠΡΟΣΟΧΗ, μιλάμε ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ… ενώ αναπολεί την δόξα του Μοχάμετ Άλι, του κυβερνήτη της Αιγύπτου, ο οποίος έστειλε τον θετό υιό του Ιμπραήμ να αιματοκυλήσει την νότια Ελλάδα και να εξαφανίσει το Ελληνικό έθνος από την Πελοπόννησο η οποία ύστερα θα κατοικούνταν από… Αιγυπτίους (αυτά το… «1821» το αναφέρει άραγε;)…

Ταυτοχρόνως, η Άγκυρα έχει απλώσει το «μακρύ χέρι» της στο Ουζμπεκιστάν και προσπαθεί μέσω της γνωστής πλέον προπαγάνδας, να καταφέρει τι ακριβώς; Οι Ουζμπέκοι να ζητήσουν την «ένωση» με την Μαμά-Τουρκία, να αποφασίσουν πως από εδώ και πέρα θα υπαχθούν ως υποτελείς στην Άγκυρα;

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως το ρωσικό «Τουρκεστάν», δηλαδή όλες οι χώρες της Κεντρικής Ασίας πράγματι αποτελούν και το «λίκνο» της τουρανικής φυλής και γλωσσικής ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση το Ουζμπεκιστάν αποτελεί το πλέον ισχυρό κράτος της Κεντρικής Ασίας, το οποίο πριν λίγα χρόνια προσπαθούσε να παρουσιαστεί από την Δύση ως το… Ισραήλ της Κεντρικής Ασίας. Για τον λόγο αυτό η χώρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποκύψει σε κάθε είδους τουρκική «προσέγγιση»… φιλίας. Τα αποτελέσματα αυτής τα αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στο πετσί τους οι τουρκικών συμφερόντων επιχειρήσεις και οργανισμοί που βρίσκονται στην χώρα.

Και κάτι ακόμα, το defence-point.gr είναι σε θέση να ενημερώσει του αναγνώστες του πως κατά τα επεισόδια στο Αντιτζάν τον Μάιο του 2005, όπου η κυβέρνηση έπνιξε στο αίμα αντικαθεστωτικές δυνάμεις, το τουρκικό στοιχείο, το οποίο και θεωρήθηκε μπλεγμένο στην υπόθεση καταδιώχτηκε άγρια ενώ υπήρξαν πολύ νεκροί, με αποτέλεσμα οι Τουρκικές αερογραμμές με πραγματικά ηρωικές προσπάθειες να προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν τους Τούρκους πολίτες από την περιοχή…

Φαίνεται πως τα… καρντάσια δεν μαθαίνουν ποτέ…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top