GuidePedia

0
Eκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν χθες στους δρόμους του βασικού λιμανιού της Συρίας, της Λατάκιας αλλά και σε σειρά ακόμη πόλεων της χώρας, μετά από τη σημερινή ομιλία του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ ο οποίος δεν φάνηκε να δίνει μεγάλη σημασία στις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις εναντίον του. Μάλιστα, ο Σύρος πρόεδρος μίλησε για συνωμοσία και δεν έκανε καμία αναφορά στις αναμενόμενες από το λαό μεταρρυθμίσεις.
Αρκετοί κάτοικοι κατήγγειλαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς στην περιοχή της παλαιάς πόλης Αλ-Σλέιμπεχ, όπου έγινε μία από τις δύο μεγάλες σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με έντονες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους πολίτες. Αλλοι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι την ώρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ένα αυτοκίνητο πέρασε ανάμεσα από τους συγκεντρωμένους και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Η πληροφορία, ωστόσο, αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η Συρία είναι αντιμέτωπη με μία «μεγάλη συνωμοσία» αλλά τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν ότι ο λαός της είναι ενωμένος, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, μετά από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Σε ομιλία του μία ημέρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Ασαντ πρόσθεσε ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι λόγω πιέσεων. «Όποιος θέλει μεταρρυθμίσεις, εδώ είμαστε», είπε. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παρέμβαση του προέδρου μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, στις 15 Μαρτίου, κατά την οποία αναμενόταν η ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύσει στη χώρα εδώ και πέντε δεκαετίες. Η προσδοκία αυτή διαψεύστηκε, αλλά ο πρόεδρος δήλωσε ότι το προσχέδιο νομοσχεδίου σχετικά με την άρση και με άλλες μεταρρυθμίσεις έχει καθυστερήσει. «Η Συρία δεν είναι απομονωμένη από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο», δήλωσε.

«Ξέρω ότι οι Σύριοι περιμένουν αυτό το διάγγελμα από την περασμένη εβδομάδα, όμως ήθελα να περιμένω για να έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης (…) για να αποφύγω τις συναισθηματικές δηλώσεις που μπορεί να κατεύναζαν τα πνεύματα αλλά δεν θα είχαν απτό αποτέλεσμα, σε μια στιγμή που οι εχθροί μας βάζουν στο στόχαστρο τη Συρία», είπε. «Η Συρία είναι στόχος μεγάλης συνωμοσίας από το εξωτερικό», τόνισε. «Η Ντεράα είναι στην καρδιά κάθε Σύριου», είπε μιλώντας για την πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πρώτη γραμμή του εχθρού της Συρίας, του Ισραήλ.

Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε στόχος της συνωμοσίας είναι να υποκινήσει τη διαδογματική σύγκρουση, αναγνώρισε όμως ότι ορισμένοι από τους Σύρους που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος έχουν εύλογα αιτήματα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι όσοι βγήκαν (στους δρόμους) είναι συνωμότες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο σημείο αυτό», τόνισε. Όπως είπε, μια μικρή μειοψηφία προσπάθησε να «σπείρει το χάος» στην πόλη Ντεράα αλλά η πλειοψηφία εναντιώθηκε στις ενέργειες αυτές.

Ο Άσαντ διευκρίνισε ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας να μην βλάψουν κανέναν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι. Χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, κρατώντας σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου, τον οποίο υποδέχτηκαν με το σύνθημα «Μόνο ο Θεός, ο Μπασάρ και η Συρία». Μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, οι βουλευτές τον χειροκρότησαν φωνάζοντας «Με το αίμα μας, με την ψυχή μας, θα θυσιαστούμε για σένα Μπασάρ» υπενθυμίζοντας τις σταλινικές ρίζες του Μπαάθ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα του Άσαντ, δεν άργησαν να έρθουν και είναι σχεδόν συνολικά αρνητικές. Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ήδη φρόντισε χθες να δηλώσει ότι οι στενές σχέσεις με το καθεστώς της Συρίας, ειδικότερα στον πολιτισικό τομέα, αποτελεί «τεχνική συμφωνία», υποβαθμίζοντας σειρά συμφωνιών που είχε υπογράψει ο Νικολά Σαρκοζί με τον Μπασάρ Άσσαντ.

Κριτική ασκήθηκε και από άλλους διεθνείς παράγοντες, ενώ η Τουρκία δεν έβγαλε… λεξη για τον συνεργάτη τους πρωθυπουργούς Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top