GuidePedia

0
Της Μικαέλλας Λοίζου
Σε συνεχή συντονισμό γι' αυτό το θέμα βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Για «περισσότερα έργα παρά λόγια» μίλησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στο ζήτημα.
Σημαντικές αποφάσεις για θέματα ενέργειας λήφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς εκφράστηκε, ουσιαστικά,
η πρόθεση για δημιουργία κοινού ενεργειακού δόγματος Λευκωσίας-Αθήνας, ώστε οι δύο Κυβερνήσεις να συμπλέουν στα ζητήματα ενέργειας. Όπως η «Σ» ενημερώνεται, η κοινή δράση Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας θα αφορά τόσο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με τους όποιους αγωγούς θα κατασκευαστούν μελλοντικά για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις για την ΑΟΖ, οι οποίες αναμένεται ότι θα διασυνδεθούν άμεσα με την υφαλοκρηπίδα.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Γιώργος Παπανδρέου κατάρτησαν, επίσης, κοινή στρατηγική στη διαχείριση των ζητημάτων ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας αποφάσεις για το πώς θα διαχειρίζονται απ’ εδώ και πέρα το ενεργειακό σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η κοινή τους δράση να καταστεί εμφανής και κατά την τρέχουσα συνεδρία του Συμβουλίου, αφού προτίθενται κάποια στιγμή να προβούν σε βολιδοσκοπήσεις προς τον γαλλογερμανικό άξονα, για το πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο η ενεργειακή παροχή της Ευρώπης να κινείται, πλέον, στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ.
Στις δηλώσεις τους, πάντως, οι δύο άντρες ήταν φειδωλοί. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα και στο ενεργειακό και σε θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», τονίζοντας ότι Λευκωσία και Αθήνα είναι σε συνεχή συντονισμό, με υποδειγματική συνεργασία. «Εξετάζουμε τις εξελίξεις από κοινού, λαμβάνουμε αποφάσεις, πρωτοβουλίες και κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις», ανέφερε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από πλευράς του, δήλωσε ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα απαιτούνται χαμηλοί τόνοι και «περισσότερα έργα παρά λόγια». Επιβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν συντονισμένα στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι υπάρχει συναντίληψη και λεπτομερής μελέτη, καθώς «κάθε κίνηση έχει την πολιτική της σημασία και τις επιπτώσεις της».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top