GuidePedia

0
Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό στο Αλγέρι ότι η στρατιωτική δικτατορία της Αλγερίας, που ελέγχει τη χώρα από το 1999, ετοιμάζεται να καταργήσει “το στρατιωτικό νόμο” που ισχύει εδώ και χρόνια, από το φόβο εκδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Χθες ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με ανεπίσημες, όμως κυβερνητικές πηγές, ότι σκέπτεται να άρει το στρατιωτικό νόμο εντός των επομένων ημερών.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από το γεγονός πως εδώ και ένα μήνα υπάρχουν ανοιχτές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σειρά από πόλεις της Αλγερίας,
με κύριο σύνθημα την αποχώρηση της κυβέρνησης λόγω της εξαιρετικής ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά και τις ελλείψεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Η Αλγερία, αξίζει να σημειωθεί, είναι η ισχυρότερη, ίσως, στρατιωτικά χώρα του αραβικού κόσμου μετά την Αίγυπτο και η οποία αντιμετώπιση με ποταμό αίματος την προσπάθεια δημιουργίας ισλαμικού αντάρτικου στις επαρχίες της.
Αποτελεί πάντως νίκη της απρόσωπης, προς το παρόν, αντιπολίτευσης του γεγονός της άρσης του στρατιωτικού νόμου κάτω από την καθημερινή κοινωνική πίεση κι από το φόβο ότι μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική αμφισβήτηση του καθεστώτος.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top