GuidePedia

0
Γεράσιμος Αρσένης: “Το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν ήταν μόνο στρατιωτικό. Ήταν οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό”
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν χθες βράδυ το παρόν τους στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στα πλαίσια παρουσίασης του βιβλίου του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη με τίτλο “Μετακεμαλισμός”.
Επίτιμοι ομιλητές της παρουσίασης ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης και ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συλλογικής αναχαίτισης των τουρκικών προσδοκιών επί της Κύπρου αν και ομολόγησαν δημόσια ότι δεν υπάρχει συμφωνία και κοινή γραμμή μεταξύ τους. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή για σύμπνοια απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Τουναντίον, Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα μέσω δημιουργίας ειδικής υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου η οποία θα ειδικεύεται μόνο σε θέματα “κοινής γραμμής”.  Στην τοποθέτησή του ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η κοινή γραμμή καθορίστηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου του 2009 ενώ ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών επί του Κυπριακού. Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε την Τουρκία ως ένα “παπουτσόσικο”, το οποίο αποτελεί διαχρονικό αγκάθι για την Κύπρο.
Ο Γεράσιμος Αρσένης τόνισε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει αφού αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο για την επιβίωση της Κύπρου και ότι δεν υπήρξε μόνο στρατιωτικό δόγμα αλλά επίσης οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Αρσένης είπε ότι το σχέδιο αυτό υπήρξε μια προσπάθεια εξαφάνισης των Ελληνοκυπρίων και ότι απέτυχε.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Με την εκ του σύνεγγυς προσέγγιση των εξελίξεων, ορατών και μη, που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία και είναι αντιληπτές σε καθημερινή βάση, διαπιστώνει κανείς πως ο κεμαλισμός ως πολιτική φιλοσοφία, κρατική ιδεολογία και θεμέλιο του πολιτικού συστήματος, έφθασε στο τέλος του, τουλάχιστον υπό την μορφή και τη μεθοδολογία πολιτικής υπό την οποία λειτούργησε για 75 και πλέον χρόνια.
Η Τουρκία αλλάζει ραγδαία σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού της συστήματος κυρίως όμως στις δομές εξουσίας. Είμαστε μάρτυρες μιας συντελούμενης δομικής αλλαγής στην χώρα αυτή σήμερα, που σηματοδοτεί μια επαναστατική και ταυτόχρονα δραματική πορεία επεισοδιακής μετεξέλιξης του κεμαλικού πολιτικού συστήματος, που οικοδόμησε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο “Μεγάλος Ηγέτης των Τούρκων”, και κυριολεκτικά δημιουργός του τουρκικού κράτους, σ’ ένα απροσδιόριστο και καθόλου εύκολα προβλέψιμο μόρφωμα ενός ιδιότυπου, εξαιρετικά ασυνήθιστου στην επιστήμη και την πολιτική, πολιτικού συστήματος μιας “Ισλαμικής Δημοκρατίας δυτικού τύπου”.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top