GuidePedia

0
Παραμένει η ένταση στο Κάιρο, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 10 χθες (και συνολικά 340) ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 800! Οι σποραδικές συμπλοκές συνεχίστηκαν και χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών ενώ η προσπάθεια των παρακρατικών του Μουμπάρακ έχει στραφεί στην κατατρομοκράτηση ξένων δημοσιογράφων προκειμένου είτε να φύγουν από τη χώρα ή να μην ασκούν κριτική στο καθεστώς!

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητά του. «Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων, είναι εμφύλιος πόλεμος» δήλωσε ένας διαδηλωτής, ενώ ο στρατός μετά την προχθεσινή τους παρεμβολή, χθες κράτησε αποστάσεις και δεν επενέβει.
Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και συλλήψεις
Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σε ξενοδοχεία στο Κάιρο και επιτέθηκαν σε ξένους δημοσιογράφους. Επίσης, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ένας Τούρκος δημοσιογράφος χτυπήθηκε και ένας άλλος παρενοχλήθηκε την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Οπαδοί του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ξυλοκόπησαν βίαια τον Μετίν Τουράν, απεσταλμένου του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, και του πήραν τα χρήματά του, αλλά και τον εξοπλισμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ξεφύγει και να βρει καταφύγιο στην τουρκική πρεσβεία. Ακόμη, ο φωτογράφος της εφημερίδας Ζαμάν, ο Ίσα Σίμσεκ, κυνηγήθηκε από οπαδούς του Μουμπάρακ, αλλά και από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Την ίδια ώρα το γερμανογαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους του, ειδικό απεσταλμένο στο Κάιρο, ο οποίος σύνελήφθη νωρίτερα σήμερα από τον αιγυπτιακό στρατό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Γκιμιέ, διευθυντής ειδήσεων του σταθμού. Την Τετάρτη συνελήφθησαν τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου France 24 από τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, και ακόμη δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν Γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.
Η στρατιωτική αστυνομία περικύκλωσε το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, που έχει ανθρωπιστικό έργο, και εμπόδισαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να βγουν. Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρίσκονταν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Κάλεσμα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους για διάλογο
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, κλήθηκαν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με όλα τα κόμματα. Την ίδια έκκληση για διάλογο είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός ’Αχμαντ Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Είναι όμως αμφίβολο, στην παρούσα φάση αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα δεχθούν να συναντηθούν και να συζητήσουν με την κυβέρνηση, του Μουμπάρακ παραμένοντος προέδρου.
Επισήμως, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου και η οργάνωση μέχρι τώρα έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Σουλεϊμάν κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος εφόσον στους δρόμους συνεχίζεται η αναταραχή. Ανέφερε ακόμη πως οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί «η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος».
Σημείωσε επίσης πως ούτε ο Μουμπάρακ ούτε ο γιος του προέδρου, Γκαμάλ, θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές θα αναθεωρηθεί το σύνταγμα της χώρας, ωστόσο τα άρθρα που αφορούν την προεδρική θητεία θα αλλάξουν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο Σουλεϊμάν, στη “γραμμή Μουμπάρακ” μίλησε κατ’ επανάληψη για συνωμοσία, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρεισέφρυσαν «υποκινητές». Επέκρινε μάλιστα τις «ξένες κυβερνήσεις» γιατί, όπως ανέφερε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τη βία «κατά το τελευταίο 24ωρο» στο Κάιρο και υποσχέθηκε πως όσοι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια θα τιμωρηθούν, χωρίς να κάνει οποιδήποτε νύξη για την παρακρατική δράση των μελών του κυβερνώντος κόμματος, που έχει ήδη καταστεί σαφές πως οργάνωσε τις αντεπαναστατικές επιθέσεις.
Νέες εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα
Σε νέα τους παρέμβαση σήμερα οι ΗΠΑ τόνισαν πως η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν πρέπει να βάζει στο στόχαστρό της τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. «Οποιος δημοσιγράφος έχει συλληφθεί πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες να τρομοκρατηθούν τα μέσα ενημέρωσης είναι «εντελώς απαράδεκτες».
Ζητώντας εκ νέου την απομάκρυνση του Μουμπάρακ, επανέλαβε πως «τώρα είναι η ώρα της μετάβασης».
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να διασφαλίσει, ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των διαδηλωτών, ενώ ζήτησαν να αρχίσει το συντομότερο δυνατό πολιτικός διάλογος στη χώρα. «Εκατομμύρια Αιγύπτιοι ζητούν αλλαγή και δημοκρατία και κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή στην Αίγυπτο, πρέπει να υπάρξει αλλαγή» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο Θαπατέρο τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνει η πλειονότητα των Αιγύπτιων πολιτών δείχνει ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να επιλύσει την κρίση με ειρηνικό και νόμιμο τρόπο, μετά από επίσημη σιωπή της Μόσχας για περισσότερες από πέντε ημέρες.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top