GuidePedia

0
Δρ Ανδρεστίνος Ν. Παπαδόπουλος, Πρέσβης ε.τ.
Γίνεται επ΄ εσχάτων πολύς λόγος για το φυσικό αέριο. Εκείνο, όμως, που έδωσε πολιτικές διαστάσεις στο θέμα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Όμιλο Deleκ του Ισραήλ για μεταφορά με αγωγό στην Κύπρο φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του οικοπέδου Λεβιάθαν και από την Κύπρο στην Ευρ’ώπη με πλοία. Ο Όμιλος Delek είναι εταίρος της μεγάλης Αμερικάνικης Εταιρείας
Noble στην οποία έχει εκχωρηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση η άδεια εξόρυξης των υδρογονανθράκων του οικοπέδου 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Για να αντιληφθούμε τις πολιτικές προεκτάσεις της κίνησης αυτής θα πρέπει να την τοποθετήσουμε μέσα στα πραγματικά της πλαίσια. Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να αναφερθεί ότι προσφάτως η Κύπρος υπέγραψε με το Ισραήλ συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, πράγμα που αποκλείει διαμάχες ως προς την κυριότητα των κοιτασμάτων. Ιδιαίτερης, όμως, σημασίας είναι οι ενισχυμένες σχέσεις του Ισραήλ, τόσο με την Κύπρο, όσο και με την Ελλάδα, που πήραν και συγκεκριμένη μορφή με την από κοινού απόφαση για δημιουργία ενός Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι επισκέψεις Νετανυάχου και Λίμπερμαν στις δύο αυτές χώρες, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια στο Ισραήλ, με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, προδιαγράφουν την προβολή ενός τριγώνου Αθηνών – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ που αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή. Παρεμφερές θέμα είναι και η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Είναι βέβαιο, ότι μόλις οι δύο χώρες κρίνουν ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον γρήγορα θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση της.

Μέσα σ’ αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο τοποθετείται το ενδιαφέρον του Ομίλου Delek για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Τα οφέλη από αυτή την συνεργασία, που θα πρέπει να γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης, θα είναι για την Κύπρο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Δεδομένου ότι η υπόθεση της ειρήνης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, μια τέτοια συνεργασία θα έχει σταθεροποιητική επιρροή. Για την Κύπρο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα ενισχυθούν, αφού θα έχουν και τις ευλογίες των ΗΠΑ, που όταν η Τουρκία δοκίμασε να τα αμφισβητήσει στο συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο πήραν θέση υπέρ της κυριαρχίας μας. Θα είναι μια επιπρόσθετη κάλυψη ασφάλειας.

Σκοπός του Ομίλου Delek είναι να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Αυτή η προοπτική προβάλλει δύο θέματα. Πρώτον, την απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Δεδομένου ότι ο φάκελος ενέργειας μεγάλως ενδιαφέρει την Ρωσία, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν υπάρξει εκ μέρους της θετική αντίδραση, παρ’ όλες τις ευκαιρίες που της παρέχονται στις αγορές της Ασίας. Ήδη υπάρχουν αναφορές σε διαπραγματεύσεις της Ρωσικής Gazprom για αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Ισραηλινής Isramco, που κατέχει το 29% περίπου του κοιτάσματος του Ταμάρ στην λεκάνη του Λεβάντ. Δεύτερο, ο συσχετισμός με την Ευρώπη μας παρέχει την δυνατότητα να προσφέρουμε στους εταίρους μας στην ΕΕ συνεκμετάλλευση των πετρελαίων μας, ιδέα που αν επροωθείτο από την κυβέρνηση μας ίσως να έβρυσκε θετική ανταπόκριση από την Γαλλία. Εξυπηρετώντας και τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, θα μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε την συνδρομή τους για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου για την λύση του Κυπριακού.

Αυτές είναι οι πολιτικές προεκτάσεις και η προοπτικές που διανοίγονται από την συνεργασία με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Κοι οι δύο χώρες έχουν μικρές αγορές για το φυσικό πλούτο των θαλασσών τους, εξού και η ανάγκη εξαγωγής του. Ας κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά μας στις σειρήνες των απειλών που εκτοξεύονται κατά καιρούς, και με σωστή διαπραγμάτευση ας εκμεταλλευτούμε την θεόσταλτη αυτή ευκαιρία.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top