GuidePedia

0
Ο Ε. Μπαγίς προειδοποιεί την Ε.Ε. αλλά και εγείρει απαιτήσεις… Ζητά, παράλληλα, ισορροπημένες εκθέσεις, που αφορούν την Τουρκία και συμμετοχή της χώρας του σε συσκέψεις κορυφής της Ε.Ε.
Ο αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, στο πλαίσιο του ενταξιακού διαλόγου με την Ε.Ε., δήλωσε ότι «κάνει λάθος η Ε.Ε., αν έχει την εντύπωση ότι θα βγει κερδισμένη από το να παγώσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ή ότι η Τουρκία θα έχει να χάσει από μια τέτοια ενέργεια».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Μπαγίς έστειλε τα συγκεκριμένα μηνύματα στους Ευρωπαίους συνομιλητές του κατά τις πρόσφατες επαφές που είχαν ζητώντας, ταυτόχρονα, δίκαιη συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας κατά την ενταξιακή διαδικασία, οι Τούρκοι πολίτες να απαλλάσσονται της θεώρησης διαβατηρίων, αποδοχή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και περισσότερη συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Επίσης, είπε πως έδωσε μηνύματα για ισορροπημένες εκθέσεις, που αφορούν την Τουρκία, και πρόσκληση της Τουρκίας για συμμετοχή σε συσκέψεις κορυφής της Ε.Ε.
Αντιδράσεις για ψήφισμα αμερικανικής Βουλής
Εν τω μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής για προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στα κατεχόμενα, είναι μονόπλευρο και προκαλεί ζημία στις συνεχιζόμενες συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίζεται ότι οι λεγόμενες αρχές προστατεύουν όλα τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία χωρίς διακρίσεις.
Όπως αναφέρει ο τ/κ Τύπος, ο κ. Οζγκιουργκιούν υπενθύμισε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, και ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί βασίζεται στις συμφωνίες του ’60.
Επεσήμανε, επίσης, ότι οι αρχές των ΗΠΑ γνωρίζουν τις ενέργειες των Τ/κ για την προστασία και ανακαίνιση των θρησκευτικών και άλλων μνημείων της Χριστιανοσύνης.
Η εφημερίδα «Βολκάν» στεγάζει τη σχετική είδηση με τίτλο «Κόλπα του ελληνοκυπριακού και ελλαδικού λόμπι», και αναφέρει ότι «παρέβλεψαν την καταστροφή και ισοπέδωση τζαμιών, μαυσωλείων και τουρκικών νεκροταφείων στη νότια Κύπρο».
Η «Βατάν», επίσης, αναφέρεται στο θέμα υπό τον τίτλο «Ιδού το αμερικανικό κατόρθωμα».
«Διπλωματία των Επιστημών» από τον Α. Νταβούτογλου
Η Τουρκία θα προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων «Διπλωματίας των Επιστημών», σύμφωνα με δηλώσεις του Tούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου, κατά την επίσκεψη και τις συναντήσεις που είχε με ακαδημαϊκούς, αλλά και σπουδαστές, στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στη Βοστόνη των ΗΠΑ.
Ο Tούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι το Yπουργείο προσανατολίζεται στην υλοποίηση δράσεων, οι οποίες θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και τις επιστημονικές εξελίξεις.
Έτσι, το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών θα προχωρήσει στο διορισμό διπλωματικού επιστημονικού προσωπικού, στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Γερμανίας, αλλά και της Βρετανίας, προκειμένου να καταγράφονται, αλλά και να εισάγονται στην Τουρκία οι σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις.
Η υλοποίηση του μέτρου αυτού αναθεωρεί και προεκτείνει τα παραδοσιακά καθήκοντα του διπλωματικού προσωπικού στις τουρκικές πρεσβείες, πέραν των διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, με τελικό ζητούμενο την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Η εισαγωγή της τεχνογνωσίας αυτής θα εξυπηρετήσει επίσης τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης Ερντογάν, για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε θετικά επίπεδα, κατά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η Τουρκία να αναδειχτεί σταθερά, σε περιφερειακή δύναμη της περιοχής, αλλά και να ενισχυθούν αποτελεσματικά τα οικονομικά και επιστημονικά ερείσματά της, για την επίτευξη του τελικού στόχου ένταξής της στην Ε.Ε.
SIGMALIVE

Δημοσίευση σχολίου

 
Top