GuidePedia

0

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η σύσταση υψηλόβαθμου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, με αντικείμενο την εξειδίκευση των τομέων και των δράσεων που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα από κοινού από τις δύο χώρες. Η σύσταση του συμβουλίου συζητήθηκε από τον πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.
Από ελληνικής πλευράς, ρόλο άτυπου επικεφαλής και συντονιστή θα έχει ο υπουργός Επικρατείς κ. Χ. Παμπούκης, ενώ από πλευράς Ισραήλ αναμένεται στη θέση αυτή να τοποθετηθεί υψηλόβαθμος συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Νετανιάχου.
Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί αφορούν τον προσδιορισμό των τομέων στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα, όπως οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αναμένεται να εξειδικευθούν οι τομείς στους οποίους επιχειρήσεις του Ισραήλ ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πάντως, ο τομέας που δείχνει να «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς είναι αυτός της αμυντικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα υπήρξε συνάντηση των δύο πρωθυπουργών με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα αυτά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, να συζητηθούν αναλυτικά οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει η αμυντική συνεργασία.

Ο τομέας της Αεροπορίας

Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, από ισραηλινής πλευράς έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για σημαντική ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της Αεροπορίας. Ετσι, αναμένεται να σχεδιαστεί ένα ενισχυμένο, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, πλαίσιο κοινών ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων, ανταλλαγής επισκέψεων στελεχών για μεταφορά εμπειρίας και συνεργασίας.

Στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση δυνατοτήτων υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει το Ισραήλ, αλλά και για προώθηση συμπαραγωγής αμυντικών προγραμμάτων. Οι αρχικές συζητήσεις που έχουν γίνει, που χαρακτηρίζονται ως «ανίχνευση τοπίου», έχουν δώσει αισιόδοξα μηνύματα και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα «πέσουν οι υπογραφές» σε συμφωνία στον αμυντικό τομέα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει συμφωνία για οικονομική συνεργασία, στα πρότυπα του Μνημονίου που υπεγράφη με το Κατάρ.

Ενας άλλος τομέας που η Αθήνα προσδοκά να αξιοποιήσει μέσα από την εμβάθυνση της σχέσης με το Ισραήλ είναι αυτός της συλλογής πληροφοριών, στην οποία η ισραηλινές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα αποτελεσματικό μηχανισμό.

Καθημερινή

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δημοσίευση σχολίου

 
Top