GuidePedia

0
«Στο χέρι της Τουρκίας είναι η άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια από την Κύπρο, προς την Αγκυρα: «Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση. Μόνον έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος σημείωσε ότι τόσο ο κυπριακός ελληνισμός, όσο και η Ελλάδα είναι από καιρό έτοιμοι.

Σε χαιρετισμό του για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι το κυπριακό είναι ακόμη ανοιχτή πληγή και ότι η επανένωση παραμένει το ζητούμενο. Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπέδειξε ότι υπενθυμίζει καθημερινά την ανοχή της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.
Μετά το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα για ενιαία Κύπρο και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μπεντβιέντεφ έστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια για τα 50 χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται αν επισκεφθεί επισήμως την Κύπρο την προσεχή εβδομάδα, ανταποδίδοντας επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στη Μόσχα, σημειώνει στο μήνυμά του ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στη γραμμή της επίτευξης δίκαιης, καθολικής και βιώσιμης διευθέτησης στο κυπριακό και επισημαίνει ότι «Ρωσία και Κύπρος συνδέονται προ πολλού με σταθερές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».
Στη Λευκωσία προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει με τον Πρόεδρο Χριστόφια μια σειρά από συμφωνίες, επενδυτικού χαρακτήρα.Αλλωστε όπως επισημαίνει ο Ρώσος Πρόεδρος «η εγγύτητα των ρωσο-κυπριακών θέσεων στην πλειονότητα των θεμελιωδών διεθνών προβλημάτων αποτελεί στερεά βάση για τη διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας σ ΄όλη την Ευρώπη, όπως και στην περιοχή της Μεσογείου».

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top