GuidePedia

0
Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι δύο πόλεις που ήταν θύματα ατομικού βομβαρδισμού, διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της υπόγειας υποκρίσιμης πυρηνικής δοκιμής στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ πρόσφατα στην έρημο της Νεβάδας.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τον περασμένο μήνα προχώρησε σε αυτή τη λεγόμενη υποκρίσιμη πυρηνική δοκιμή, που δεν προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μια πυρηνική έκρηξη.

"Ενίσταμαι με τον τρόπο που εμπαίζετε τις προσδοκίες και τις ελπίδες των επιζησάντων της ατομικής βόμβας", γράφει ο δήμαρχος της Χιροσίμας Ταντατόσι Ακίμπα σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο. "Εξ ονόματος της πόλης της Χιροσίμας που ήταν θύμα ατομικού βομβαρδισμού, διαμαρτύρομαι έντονα", πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομοχίσα Ταϊέ ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του το ακόλουθο μήνυμα: "Αυτή η δοκιμή αντιβαίνει στο διεθνές κίνημα υπέρ ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά. Θεωρώ ότι αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό".
Είναι η πρώτη υποκρίσιμη πυρηνική δομική που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009. Ο Ομπάμα έχει ταχθεί ωστόσο υπέρ ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου, μια θέση που του χάρισε πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.
Η πρώτη ατομική βόμβα στα χρονικά ερρίφθη στις 6 Αυγούστου του 1945 πάνω από τη Χιροσίμα. Τρεις ημέρες μετά, στις 9 Αυγούστου, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έριχνε μια δεύτερη ατομική βόμβα πάνω από το Ναγκασάκι, προκαλώντας το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top