GuidePedia

0
Η κίνηση της Ρωσίας να απαγορεύσει την πώληση των S-300 και άλλων σημαντικών οπλικών συστημάτων στο Ιράν φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα...
Ως επίπτωση της ρωσικής ενέργειας θα μπορούσε να θεωρηθεί, ενδεχομένως, ότι η Τεχεράνη αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί πλέον να ποντάρει στη ρωσική υποστήριξη στο ζήτημα των πυρηνικών φιλοδοξιών της.

Η Μόσχα αξιοποιούσε την Τεχεράνη αναλόγως της πορείας των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον, ένα «παιχνίδι» που βόλευε του Ιρανούς, αφού αξιοποιούσαν προς όφελός τους τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας.
Η αλλαγή της στάσης της Μόσχας, πρακτικά σημαίνει ότι τα περιθώρια κινήσεων των Ιρανών έχουν στενέψει, κάτι που θα μπορούσε να συνεπάγεται την αύξηση του κινήτρου τους να αναζητήσουν τον συμβιβασμό.
Όπως έγινε γνωστό, Ιρανοί και Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν μια πρώτη επαφή στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), προ της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στις 23 Σεπτεμβρίου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξεύρεση κάποιου έμμεσου τρόπου επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες οι οποίες έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Οι Ιρανοί προφανώς αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος είναι πιο κοντά από ποτέ, αν και ενέργειες όπως η μαζική αναδιάρθρωση του στελεχιακού δυναμικού στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες μάλλον αποστέλλει το αντίθετο μήνυμα, αφού μια στρατιωτική επιχείρηση του βεληνεκούς αυτής που απαιτείται στην περίπτωση του Ιράν, δε θα μπορούσε να υποστηριχτεί μια ηγεσία που καλά-καλά δεν έχει «κάτσει στην καρέκλα»...
DEFENCE-P0INT.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top