GuidePedia

0

Η Κομισιόν τόνισε την Πέμπτη ότι δεν σχεδιάζει την παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ. Και η Γερμανία απέκλεισε κάθε σχετική συζήτηση. Για «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των κρίσεων στην ευρωζώνη μετά το 2013, έκανε λόγο ο Όλι Ρεν.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Μνημονίου. Το πρόγραμμα είναι τριετές και δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να σχεδιάσουμε μια επέκταση στο χρονοδιάγραμμα». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της Επιτροπής για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του μηχανισμού.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού, Μπέρτραντ Μπενουά δήλωσε ότι ουδέποτε έγιναν συζητήσεις «παράτασης της περιόδου αποπληρωμής» του δανείου.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει πως θα παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εφόσον οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν τη χώρα με λογικά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμοστεί το Μνημόνιο με συνέπεια.
Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε φιλικό γεύμα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο κατόπιν του οποίου δεν έγιναν δηλώσεις, σύμφωνα όμως με πληροφορίες το θέμα ήταν στην ατζέντα. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στο συνέδριο του οικονομικού περιοδικού Economist με τον Όλι Ρεν.
Όλι Ρεν: Μόνιμος μηχανισμός μετά το 2013
Από την πλευρά του, ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Ζητημάτων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «Η ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου».
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε ότι η Κομισιόν θα καταρτίσει μια ανάλυση με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης και μόνο τότε θα εισηγηθεί έναν πιο «μόνιμο μηχανισμό» αντιμετώπισης των κρίσεων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.
Τέλος, απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης.
TVXS.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top