GuidePedia

0

Η ανακάλυψη σήμερα από την Κυπριακή Αστυνομία άλλων 69 ράβδων πλαστικής εκρηκτικής ύλης υψηλής ισχύος C4, τύπου PG2 από τις 200 συνολικά που είχαν κλαπεί από την αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια στην περιοχή της Λεμεσού, αποτελεί μια θετική εξέλιξη όμως τα μεγάλα ζητήματα της κυπριακής άμυνας μένουν αναπάντητα.
Οι 69 ράβδοι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Πάφου και πλέον απομένουν να ανακαλυφθούν οι υπόλοιπες 13. Εκτιμάται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι έρευνες της κυπριακής αστυνομίας θα ολοκληρωθούν επιτυχώς και έτσι θα λήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα συμβάν που «τραυμάτισε» το κύρος της Εθνικής Φρουράς.
Στο μεταξύ χτες η Εθνική Φρουρά, στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμαρά» στη Λευκωσία, παρέλαβε 125 διπλοκάμπινα οχήματα Mitsubishi L200 (που αντικατέστησαν τα γαλλικά ACMAT τα οποία λόγω ηλικίας είχαν απαξιωθεί πλήρως και δυστυχώς κόστισαν ανθρώπινες ζωές στο τελευταίο ατύχημα που είχαν εμπλακεί) και τα πρώτα 20 φορτηγά τύπου ΜΑΝ Ν38 από τα 309 συνολικά που έχουν παραγγελθεί στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ Α.Ε.). Τα πρώτα οχήματα αποκτήθηκαν έναντι κόστους 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος του δεύτερου προγράμματος ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ, οι δε παραδόσεις τους θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.
Αν και οι δύο παραπάνω ειδήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως μία νότα αισιοδοξίας, εντούτοις δεν μπορούν να μεταβάλλουν τη συνολική κατάσταση της κυπριακής άμυνας η οποία χωρίς δόση υπερβολής μπορεί να χαρακτηριστεί ως δραματική. Η πλήρης αδράνεια των κυπριακών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών ιδιαίτερα στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπου με τη μοναδική εξαίρεση της προμήθειας των επιπλέον 41 αρμάτων μάχης Τ-80U/UK ουδεμία σημαντική πρόσκτηση κύριου υλικού έλαβε χώρα, έφερε την Εθνική Φρουρά σε κατάσταση μαζικής παλαίωσης και απαξίωσης του εξοπλισμού της. Η δε ένταξη σε υπηρεσία των 125 οχημάτων Mitsubishi L200 και των 20 φορτηγών ΜΑΝ Ν38 κάθε άλλο παρά ουσιαστική ενίσχυση συνιστά.

Η αντικατάσταση του συνόλου σχεδόν του αυτοκινούμενου και ρυμουλκούμενου πυροβολικού, των ελαφρών τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Cascavel EE-9 και η απόκτηση σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) και μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) συνεχίζουν να αποτελούν πιεστικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Η όλη κατάσταση γίνεται ακόμα πιο παράδοξη αν ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα αντιμετωπίζει σαφώς λιγότερα οικονομικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, οι πόροι του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης που προορίζονται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων πέρα από την απομείωση που έχουν υποστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν πλέον απορροφηθεί από τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης.

Παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας κατά την τελετή ένταξης σε υπηρεσία των οχημάτων για το βάσιμο των ισχυρισμών περί διάλυσης της Εθνικής Φρουράς, γεγονός παραμένει ότι η κυπριακή αμυντική ικανότητα βαίνει συνεχώς απομειούμενη και μάλιστα την περίοδο που και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Καθώς οι συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού κάθε άλλο παρά αποδοτικές είναι (αντίθετα επανέρχονται παραλλαγές του σχεδίου Ανάν), το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία κάνει επιτακτικότερη όσο ποτέ την ανάγκη διατήρησης ικανοποιητικού επιπέδου αμυντικής επάρκειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έχει αποδειχθεί και σήμερα βιώνουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η χρόνια παραμέληση της εθνικής άμυνας δημιουργεί βαθιές πληγές οι οποίες για την επούλωσή τους απαιτούν πολύ κόπο, οικονομικούς πόρους και χρόνο.
DEFENCE-POINT.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top