GuidePedia

0
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να επιδιώξει «ανεμπόδιστες, ειλικρινείς συνομιλίες» προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε ένα χρόνο, ελάχιστα λεπτά μετά τη λήξη του «παγώματος» των εποικιστικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Όχθη.
«Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιδιώξει συνεχόμενες επαφές μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωσε συμπλήρωνε ότι ο Μπ. Νετανιάχου βρίσκεται σε επαφές με τις ηγεσίες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθεί η κατάρρευση των συνομιλιών.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν παρατείνει το «πάγωμα» του εποικισμού, τότε η παλαιστινιακή πλευρά θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Λίγο πριν τη λήξη στο μορατόριουμ, ο Μ. Αμπάς δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσουν «χάσιμο χρόνου» εάν δεν υπάρξει παράταση του «παγώματος» του εποικισμού.

Πάντως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε σε παναραβική εφημερίδα ότι η εκπνοή του μορατόριουμ δεν θα σημάνει αυτόματα τη λήξη της διαπραγμάτευσης. Ο Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι θα προσφύγει στους παλαιστινιακούς θεσμούς και την επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία εξέπεμψε «πράσινο φως» για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 2 Σεπτεμβρίου.

Αρκετές ώρες πριν εκπνεύσει επίσημα το μορατόριουμ -τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδος- εβραίοι έποικοι είχαν ήδη τοποθετήσει έναν θεμέλιο λίθο στον οικισμό Κιριάτ Νεταφίμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ το κτίσιμο αναμένεται να ξεκινήσει πάλι τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ επανέλαβαν την έκκλησή τους στο Ισραήλ να παρατείνει το πάγωμα των κατασκευών σε εβραϊκούς οικισμούς, υπογραμμίζοντας πως η αμερικανική θέση στο θέμα αυτό «δεν έχει μεταβληθεί».

«Η θέση μας για τις κατασκευές στους εβραϊκούς οικισμούς δεν έχει μεταβληθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Π.Τζ. Κρόουλι.

«Παραμένουμε σε στενή επαφή με τα δύο μέρη και πρόκειται να έχουμε συνάντηση μαζί τους στις επόμενες ημέρες» τόνισε ο Κρόουλι.


TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top