GuidePedia

0
Ποιο ήταν και ποιο συνεχίζει να είναι το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής το 1974 στην Κυπριακή Δημοκρατία; Είναι μια ερώτηση σαφής, που επιδέχεται μονοσήμαντη απάντηση. Και η απάντηση είναι: Το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής ήταν η κατάκτηση και κατοχή του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκτοπισμός 169 χιλιάδων Κυπρίων πολιτών από τη γενέθλια γη τους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα, στα ελεύθερα εδάφη της και ελάχιστοι σε άλλες χώρες, ο εποικισμός των κατακτηθέντων και κατεχομένων εδαφών, ο σφετερισμός των περιουσιών/ιδιοκτησιών των προσφύγων και των υπολοίπων ιδιοκτητών, η καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια κατάσταση που συνεχίζεται για 36 χρόνια. Για να είναι όμως πλήρης η απάντηση, πρέπει να προστεθούν στο αποτέλεσμα της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα οι εν ψυχρώ εκτελέσεις, οι δηώσεις, οι βιασμοί, οι αγνοούμενοι, οι ανάπηροι, οι πεσόντες και τα δράματα που ταλανίζουν πρόσωπα, οικογένειες και ολόκληρη την κοινότητα των Ελλήνων της Κύπρου για 36 χρόνια.
Δοθέντων τούτων, τόσο της ερώτησης όσο και της απάντησης, αναδύεται μια δεύτερη ερώτηση. Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής; Και αυτή η ερώτηση επιδέχεται μία και μόνη απάντηση. Και η απάντηση είναι η ακόλουθη: Με τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σε ένα σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, όπου πρέπει να εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο και όχι ο νόμος της ζούγκλας, πρέπει ο θύτης να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε στο θύμα. Μια πρακτική που εφαρμόστηκε σε όλους τους πολέμους, όπου ο θύτης υποχρεώθηκε σε πολεμικές αποζημιώσεις προς τα θύματά του για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε με την εισβολή και την κατάκτηση άλλων χωρών. Τι συμβαίνει, όμως, σήμερα γύρω από το Κυπριακό, παρ' όλα τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ που εκδόθηκαν την εποχή της ισορροπίας του τρόμου και πριν ο κόσμος γίνει μονοπολικός και παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες και ισότιμο μέλος της Ε.Ε. δι' όλων των εδαφών της και καθ’ όλην την επικράτειά της; Αυτό που συμβαίνει είναι, ημών συναινούντων ή ενίων εξ ημών συναινούντων να εφαρμόζεται αντί του Διεθνούς Δικαίου, ο νόμος της ζούγκλας. Μέσα από εποικοδομητικές ασάφειες, απατεωνίστικες προσεγγίσεις, ψευδείς παραστάσεις, κούφιες υποσχέσεις και παραμυθιάσματα για εισροή πακτωλού χρημάτων, επιδιώκεται να καταβάλουν αποζημιώσεις τα θύματα στους θύτες, οι Έλληνες της Κύπρου δηλαδή στους Τούρκους της Κύπρου και της Τουρκίας, το κόστος της εισβολής τους και της συνεχιζόμενης κατοχής τους. Ζητείται με περίτεχνα σχεδιασμένες προτάσεις -που όζουν βρετανικής εμπνεύσεως- να τους παραδοθεί με τίτλους ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ό,τι ήδη κατέχουν στις ελεύθερες περιοχές που τίθεται, ως εκ τούτου, εκτός όποιας διαπραγμάτευσης και να τους παραδοθεί κατά τον ίδιο τρόπο το ποσοστό εδάφους που θα κρατήσουν μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές και την κάποια επιστροφή εδάφους. Ζητούν και άλλα πολλά, πέρα από περιουσίες και έδαφος, και τα πλείστα τούς έχουν ήδη δοθεί. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, για να εξευρεθεί ο τρόπος ώστε ο νόμος της ζούγκλας να αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο. Αιδώς, αχρείοι, όποια πολιτότητα κι αν έχετε.

Σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top