GuidePedia

0
Η μία μετά την άλλη άρχισαν να κατατίθενται από το πρωί οι προσφυγές στα τουρκικά δικαστήρια για άσκηση δίωξης εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, ύστερα από την άρση του άρθρου του συντάγματος του 1982 που απαγόρευσε τη δικαστική προσφυγή εναντίον τους.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Μαζλούμ Ντερ" που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατάθεσε προσφυγή στον εισαγγελέα της Άγκυρας.
Για τον ίδιο λόγο πήγε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ουφού Ουράς, ενώ αρκετοί φορείς ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο.
Οι προσφυγές αφορούν στον αρχιπραξικοπηματία στρατηγό Κενάν Εβρέν και άλλους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.
Το κατά πόσο μπορούν να δικαστούν οι πραξικοπηματίες ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχετικά με το χτεσινό δημοψήφισμα.
Αρκετοί συνταγματολόγοι και νομικοί υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρσης του εν λόγω άρθρου, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δίκη, λόγω παραγραφής. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει άλλοι νομικοί.
Ο ίδιος ο Εβρέν, απαντώντας πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση δικαστικής του δίωξης, είχε πει πως θα αυτοκτονήσει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top