GuidePedia

0


Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος, μετά την έγκριση των μεταρρυθμίσεων που προωθούσε με μεγαλύτερο του αναμενόμενου ποσοστό στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Το «ναι» επικράτησε του «όχι» με 58% έναντι 42%, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, με τη συμμετοχή στο 77%, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν εν όψει και των γενικών εκλογών που θα διενεργηθούν το αργότερο τον Ιούλιο του 2011.

Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και άρση της ασυλίας των πραξικοπηματιών του 1980, οδήγησε στην κατάθεση σωρείας προσφυγών στα τουρκικά δικαστήρια.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μαζλούμ Ντερ» που πρόσκειται στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατάθεσε προσφυγή στον εισαγγελέα της Άγκυρας. Για τον ίδιο λόγο πήγε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ουφού Ουράς, ενώ αρκετοί μαζικοί φορείς ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο.
Οι προσφυγές αφορούν τον αρχιπραξικοπηματία στρατηγό Κενάν Εβρέν και άλλους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδωσε ώθηση και στις αγορές, με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. [Βλέπε άρθρο]
«”Ναι” αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε το πρωτοσέλιδο της φιλελεύθερης Radikal, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές και την επιθυμία για ένα τελείως νέο σύνταγμα.
«Η Τουρκία ξεπλένει την ντροπή του πραξικοπήματος», ήταν ο βασικός τίτλος της φιλοκυβερνητικής Sabah.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top