GuidePedia

0
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ,ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ 30.000 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ «ΡΟΥΤΙΝΑ» ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ
Σε συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων έως και 30.000 κρατουμένων σε ιρακινές φυλακές όπου παραμένουν έγκλειστοι -πολλοί χωρίς δίκη, κάποιοι σε μυστικές τοποθεσίες- και υποβάλλονται σε βασανιστήρια που ενίοτε οδηγούν στον θάνατο, επιδίδονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση αποδίδει μεγάλες ευθύνες στους Αμερικανούς, οι οποίοι παρέδωσαν τον έλεγχο των φυλακών στους Ιρακινούς, χωρίς να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η «σκυτάλη» από τις πρακτικές των Αμερικανών στο κολαστήριο του Αμπού Γράιμπ πήγε στα χέρια των Ιρακινών, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία για τις συνθήκες κράτησης σήμερα στις φυλακές του Ιράκ (φωτ. Ass. Press) Η «σκυτάλη» από τις πρακτικές των Αμερικανών στο κολαστήριο του Αμπού Γράιμπ πήγε στα χέρια των Ιρακινών, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία για τις συνθήκες κράτησης σήμερα στις φυλακές του Ιράκ (φωτ. Ass. Press) Στην έκθεσή της, με τίτλο «Νέα Τάξη, Ιδιες Παραβιάσεις: παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο Ιράκ», η Αμνηστία υποστηρίζει ότι στις φυλακές τα βασανιστήρια είναι «ρουτίνα» και περιλαμβάνουν σπάσιμο άκρων, τρύπημα του σώματος με τρυπάνι, ξερίζωμα νυχιών με τανάλιες, ηλεκτροσόκ και ψυχολογικό πόλεμο με απειλή βιασμού. Οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν στην απόσπαση ομολογίας που χρησιμοποιείται από την ιρακινή Δικαιοσύνη. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι από τους κρατουμένους πέθαναν ως συνέπεια των βασανιστηρίων.

Μεταξύ των κρατουμένων είναι ένας άνδρας με διπλή υπηκοότητα Ιράκ - Βρετανίας, που πήγε στο Ιράκ για να βρει τον χαμένο γιο του αλλά τον συνέλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο και κατάφερε να έχει μία μόνο επικοινωνία με την οικογένειά του τον Μάρτιο. Κατήγγειλε ότι βασανίστηκε για να ομολογήσει ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα. Το Φόρεϊν Οφις ενημέρωσε ότι έχει επαφή με τον Σ. Αχμέντ από τον Απρίλιο, εξέφρασε «ανησυχία» σχετικά με τις καταγγελίες του και ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να κάνει έρευνα.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι υπεύθυνες για συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και αυτό τους επετράπη», δήλωσε ο διευθυντής Μέσης Ανατολής της Αμνηστίας, Μάλκολμ Σμαρτ. «Οι αμερικανικές αρχές, με φτωχά πεπραγμένα στα δικαιώματα των κρατουμένων, παρέδωσαν χιλιάδες ανθρώπους που κρατούνταν από τις αμερικανικές δυνάμεις (...) αποποιούμενες κάθε ευθύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Ιρακινός υφυπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε ως «αβάσιμη» την έκθεση ισχυριζόμενος ότι «δεν γίνονται βασανιστήρια», ενώ εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ είπε ότι οι φυλακές «επιθεωρούνται τακτικά και συμμορφώνονται με τον νόμο και τα διεθνώς ισχύοντα».
(Πηγές: BBC, Γαλλικό, The Guardian, ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top