GuidePedia

0
Επίσκεψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με δημόσιες δηλώσεις του, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την τραγική κατάληξη της σύγκρουσης ελληνικών αεροσκαφών σε εκπαιδευτική άσκηση.
Η είδηση προκάλεσε αίσθηση σε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, καθώς επιβεβαιώνει την ύπαρξη έντονης υπόγειας κινητικότητας στα ελληνοτουρκικά.
Η παρουσία του τούρκου ΥΠΕΞ στη χώρα μας θα συμπέσει με μία κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, με ορίζοντα τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, και με την άτυπη προθεσμία που θέτει η Άγκυρα έως το τέλος του έτους για λύση ή διχοτόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, η Άγκυρα σχεδιάζει αντιπερισπασμό στην πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια για επιστροφή της κλειστής περιοχής (Βαρώσια) της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της έναντι του ανοίγματος του λιμανιού τής πόλης υπό την εποπτεία της ΕΕ και του ξεπαγώματος των οκτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει προτείνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα εκφράσει τη βούληση -κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο- να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) και να εκπονήσουν μελέτη για την ανοικοδόμησή της. Ο τουρκικός ελιγμός συνίσταται στη διατήρηση του κατοχικού status quo και στην εκδήλωση κίνησης καλής θέλησης, χωρίς όμως ουσία, καθώς δεν θα επιτραπεί η μεταβίβαση του ελέγχου της κλειστής πόλης στα Ηνωμένα Έθνη.
Την ίδια ώρα, η τουρκική διπλωματία εργάζεται για την προώθηση του απευθείας εμπορίου ΕΕ-κατεχομένων, κινούμενη στο εσωτερικό του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, προκειμένου για να προετοιμάσει το έδαφος για εντυπωσιακές κινήσεις αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, με πρωτοβουλίες μουσουλμανικών χωρών. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διπλωματικές διεργασίες, καθώς θα βρίσκονται εκεί οι ηγεσίες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η ιδέα της σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης τύπου Λουκέρνης παραμένει δημοφιλής στους ξένους μεσολαβητές και στην κυβέρνηση Ερντογάν, που προβάλλεται στο ευρωπαϊκό ακροατήριο ως διαλλακτική, αναφορικά με την υιοθέτηση ενός συνολικού σχεδίου λύσης, χωρίς στην πραγματικότητα να απομακρύνεται από τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν.
Αγγελική Σπανού

Δρούτσας - Νταβούτογλου, μία φιλία γεννιέται...
Η ατμοσφαιρική διπλωματία, που έχουν εγκαινιάσει οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Ερντογάν, οδηγεί σήμερα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα, προκειμένου, κατόπιν πρόσκλησης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων μπάσκετ, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ 2010.
Την επομένη ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Ινδίκτου και θα επισκεφθεί την έκθεση “Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη”, που φιλοξενείται στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top