GuidePedia

0

Θορυβημένοι από το δημοσίευμα που αναφέρει πως ο Ιρανός Αντιπρόεδρος δήλωσε πως τα γεγονότα του 1915 συνιστούν γενοκτονία, η Τουρκία ζήτησε με έντονο τρόπο εξηγήσεις από τη Τεχεράνη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του Manouchehr Mottaki, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η «θέση» του Ιράν είναι πλήρως εναρμοσμένη με αυτή της Τουρκίας.
«Ζήτησα εξηγήσεις από τον Κο Mottaki» δήλωσε ο Davutoğlu στους δημοσιογράφους στη κεντρική επαρχία της Ανατολίας του Karaman τη Παρασκευή.

Οι μαζικές δολοφονίες και η απέλαση των Αρμενίων από τη τότε παρακμάζουσα και πριν το τέλος της Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με τον Ιρανό Αντιπρόεδρο Hamid Baghaei.
«100 χρόνια πριν η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε γενοκτονία όσον αφορά έναν ορισμένο αριθμό Αρμενίων» τόνισε στο Ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.
Ο Davutoğlu τόνισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με την ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα όπως και με τη τουρκική πρεσβεία στη Τεχεράνη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Mottaki είπε στον Davutoğlu πως οι δηλώσεις του Ιρανού Αντιπροέδρου αφορούσαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι τον Α’ Παγκόσμιο, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση της θέσης της Τεχεράνης σχετικά με τα γεγονότα του 1915, κατά τα λεγόμενα του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.
Ωστόσο τη Παρασκευή ο Davutoğlu δήλωσε μη ικανοποιημένος από την Ιρανική κυβέρνηση και τόνισε πως η Τουρκία αναμένει εξηγήσεις από τον ίδιο Ιρανό Αντιπρόεδρο.
«Ο Mottaki με διαβεβαίωσε πως ο Baghaei θα εξηγήσει τι εννοούσε» κατέληξε ο Davutoğlu.
Ο Ιρανός Αντιπρόεδρος προέβη σε κάποιες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης με τίτλο «Ιράν, γέφυρα επιτυχίας» τη Τετάρτη.

ΑΚΡΙΤΕΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top