GuidePedia

0
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φιλίπ Ρίκερ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό AlfaTVSkopje, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε τα εξής:
«Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τη “Μακεδονία” ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος ή αλλαγή του “μακεδονικού” Συντάγματος.
Αυτό είναι δικό σας Σύνταγμα, δικό σας ιερό έγγραφο. Η Ελλάδα και η “Μακεδονία” πρέπει να συμφωνήσουν για διεθνή ονομασία, η οποία θα αντικαταστήσει την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. (…)
Δεν είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να διαμορφώσει κλίμα στην κοινή γνώμη. Κάτι τέτοιο θα ήταν οπωσδήποτε χρήσιμο αλλά πρέπει να ρωτήσετε την Κυβέρνηση ποιά είναι η θέση της. Νομίζω πως η κοινή γνώμη πρέπει να σταθεί και να αναλάβει ευθύνη, να ενδιαφερθεί για τα ζητήματα, να ακούσει αυτά που λένε οι πολίτες. Εάν βέβαια κατανοείτε τη θέση των ΗΠΑ και αυτό υπέρ του οποίου τασσόμεθα: Να επικεντρωθείτε στο κύριο ζήτημα, το οποίο δεν είναι ούτε ζήτημα ταυτότητας, ούτε ζήτημα για το ποιά γλώσσα ομιλείτε αλλά είναι ζήτημα εξεύρεσης τρόπου (modus) που θα σας επιτρέψει να διαφυλάξετε το Σύνταγμά σας, τη χώρα σας, να συνεχίσετε να ενδυναμώνετε το κράτος στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής κοινότητας. Γι’ αυτό νομίζω πως εσείς και όλοι οι πολίτες πρέπει να συνεργαστείτε από κοινού με την Κυβέρνηση, με τους εκλεγμένους εκπροσώπους, ώστε να εξεύρετε τρόπο για ανάπτυξη».

Την ίδια ώρα φωτογραφία του σκοπιανού υπεξ Μιλόσοσκι στο γήπεδο με το γυιό του κρατώντας τη παλιά σημαία με τον “Ήλιο της Βεργίνας”, είναι σαφές πως στέλενει διαφορετικό μύνημα στους γείτονες που θεωρούν ακόμη ότι η Αθήνα τελικώς θα υποχωρήσει…
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top