GuidePedia

0

του Δελαστίκ
Η δυσφημιστική εκστρατεία που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, κινητοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επηρεάζουν εναντίον της βρετανικής BP για τις γεωτρήσεις προς ανακάλυψη πετρελαίου που ετοιμάζεται να αρχίσει στον Κόλπο της Σύρτης, στη Λιβύη, είχε ένα συνολικότερο θετικό αποτέλεσμα.

Οχι μόνο δημοσιοποίησε ευρύτατα τους κινδύνους για το περιβάλλον που εγκυμονούν αυτές οι υπεράκτιες γεωτρήσεις (στη θάλασσα δηλαδή) της BP, αλλά βοήθησε να αποκαλυφθεί ο πολύ ευρύτερος κίνδυνος που απειλεί τη Μεσόγειο εξαιτίας της δραστηριότητας στη χώρα του Καντάφι των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών όλου του κόσμου.

Η εικόνα που έχουμε εδώ και δεκαετίες για το πετρέλαιο που αντλείται στις ερήμους της Λιβύης είναι πλέον ανακριβής. Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί την τελευταία πενταετία. Η λιβυκή κυβέρνηση χορηγεί αφειδώς άδειες για γεωτρήσεις στη θάλασσα. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όλου του κόσμου έχουν σπεύσει "πατείς με, πατώ σε" να αγοράσουν δικαιώματα. Οι αμερικανικές Εξον-Μόμπιλ, Σέβρον και Κόνοκο-Φίλιπς, η αγγλο-ολλανδική Σελ, η γαλλική Τοτάλ, η ιταλική ΕΝΙ, η ρωσική Γκαζπρόμ, η ισπανική Ρεπσόλ, μέχρι και η... γιαπωνέζικη Νιπόν, η βραζιλιάνικη Πετρομπράς και η ινδονησιακή Περταμίνα! Χώρια διάφορες άλλες κοινοπραξίες με λιβυκές πετρελαϊκές εταιρείες ή μικρότερες ξένες.

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα σαν αυτό για το οποίο ήταν υπεύθυνη η BP στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης σε πρώτη γραμμή και της χώρας μας, ενδέχεται να είναι κυριολεκτικά τραγικές. Η Ελλάδα δεν απέχει παρά 200, 300 ή 400 μίλια από τις περιοχές όπου γίνονται ή θα γίνουν γεωτρήσεις. Αλίμονο στις ακτές μας, αν συμβεί κάτι!

Η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, όπου ούτε μια σταγόνα πετρελαίου δεν θα φύγει εκτός Μεσογείου, αν διαρρεύσει. Θα πρέπει να μαζευτεί από τους ανθρώπους, γιατί εδώ δεν είναι ανοικτός ωκεανός, όπως ο Κόλπος του Μελικού ή η Βόρεια Θάλασσα.

Τρεις ολόκληρους μήνες χρειάστηκε η BP για να σταματήσει τη διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Αιτία της δυσκολίας ήταν το μεγάλο βάθος της γεώτρησης - 1.500 μέτρα. Με δεδομένο αυτό, δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς εξαιρετική ανησυχία μαθαίνοντας ότι η BP έχει άδεια να κάνει πέντε γεωτρήσεις στον Κόλπο της Σύρτης σε ακόμη βαθύτερα νερά, στα 1.700 μέτρα!

Η ανησυχία μεγαλώνει όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι στον Κόλπο του Μεξικού δεν αποφεύχθηκε το χειρότερο ατύχημα αυτού του είδους, παρόλο που η BP είχε να κάνει με τις Αρχές των ΗΠΑ και τους όποιους περιβαλλοντικούς ελέγχους τους. Ποιος καθησυχάζει έστω και κατ' ελάχιστο στη σκέψη ότι τώρα η BP και οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου έχουν ως συνομιλητή σε περιβαλλοντικά θέματα τις Αρχές της Λιβύης;

Για να καταλάβουμε τι έκταση έχουν οι προς εκμετάλλευση θαλάσσιες περιοχές που έχουν πάρει οι εταιρείες, αρκεί να πούμε ότι π.χ. η BP και η Εξον-Μόμπιλ έχουν πάρει η καθεμία θαλάσσια έκταση ίση με το... Βέλγιο!

Μέχρι τώρα βρισκόμαστε στα πολύ αρχικά στάδια αυτής της μεσογειακής περιπέτειας. Μόλις το 2005 ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Δεν αποκλείεται να μας έχει σώσει και το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν βρει σχεδόν τίποτα -πλην μίας περίπτωσης- στις υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Φωνάζουν και δικαιολογημένα για την BP, που θα αρχίσει πιθανόν τις γεωτρήσεις της τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι τώρα η αμερικανική Εξον-Μόμπιλ έχει κάνει δύο γεωτρήσεις στη θάλασσα, η επίσης αμερικανική Σέβρον άλλη μία, η βρετανο-ολλανδική Σελ έχει κάνει δύο και ετοιμάζει άλλες δύο, χώρια τις γεωτρήσεις που κάνουν οι υπόλοιπες εταιρείες. Ευτυχώς, όλες ανεπιτυχείς. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι!

Η Λιβύη έχει άφθονο πετρέλαιο, ως γνωστόν. Το πετρέλαιό της βρίσκεται κυρίως στη στεριά και λίγο σε αβαθή νερά, κοντά στις ακτές της. Η ιταλική ΕΝΙ π.χ. εκμεταλλεύεται δύο υποθαλάσσια κοιτάσματα χωρίς κανένα πρόβλημα από τη δεκαετία του 1970, καθώς βρίσκονται σε βάθος μικρότερο των διακοσίων μέτρων, όπου τα πράγματα ελέγχονται πολύ καλύτερα.

Αν βρουν πετρέλαιο στα βαθιά, ποτέ πια δεν θα ξανακοιμηθούμε ήσυχοι στη Μεσόγειο από περιβαλλοντική σκοπιά
ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top