GuidePedia

0
Η ισορροπία δυνάμεων στον Καύκασο μετατοπίζεται με μια νέα στρατιωτικοπολιτική συμφωνία: Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε τον αρμένιο ομόλογό του ότι η Ρωσία θα στηρίξει την Αρμενία σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν. Σε αντάλλαγμα η Αρμενία θα διαθέσει δωρεάν στα ρωσικά στρατεύματα μέχρι το 2044 τη χρήση της στρατιωτικής βάσης στο Gjumri, 100 χλμ. νοτιοδυτικά του Ερεβάν.

Ο ρωσικός πυρηνικός όμιλος Rosatom θα λάβει επίσης την επιδότηση για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου ατομικής ενέργειας στην Αρμενία, που αναμένεται να κοστίσει μέχρι και 5 δις. δολάρια.
Και η Ουάσιγκτον επιζητούσε την εύνοια της αρχαιότερης χριστιανικής χώρας, αλλά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Η νέα συμφωνία Ρωσίας-Αρμενίας θεωρείται μήνυμα προς το Αζερμπαϊτζάν ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί προσπάθειες να διεκδικηθεί στρατιωτικά η επιστροφή εδαφών, όπως η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που βρίσκονται υπό την κατοχή της Αρμενίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία προβάλλεται ως δύναμη διατήρησης της τάξης στην περιοχή μεταξύ Μαύρης και Κασπίας Θάλασσας. Γι’ αυτό η Μόσχα σκέπτεται να προμηθεύσει το Αζερμπαϊτζάν με πυραύλους S-300, προκειμένου να διατηρήσει τη στρατιωτική ισορροπία. Επίσης, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατόρθωσαν να καταφέρουν πλήγμα στις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις βορείως του τόξου του Καυκάσου, στις δικές της επαρχίες όπου σημειώνονται ταραχές: Ειδικές δυνάμεις σκότωσαν στο Νταγκεστάν τον φερόμενο ως ‘εγκέφαλο’ των επιθέσεων αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας το Μάρτιο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top