GuidePedia

0
Παγώνουν οι μισθοί για το 2010. Στα όρια του ευρωπληθωρισμού οι αυξήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Σώθηκε 13ος και 14ος μισθός.
Κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού, χωρίς ενσωμάτωση. Μηδενικές αυξήσεις για φέτος και μικρές (1%-1,5%) τη διετία 2011-2012, προβλέπει η συμφωνία για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων η οποία υπεγράφη την Πέμπτη.

Οι αυξήσεις (στα όρια του ευρωπληθωρισμού) θα χορηγηθούν την 1η Ιουλίου κάθε χρονιάς, ενώ το θέμα της διαιτησίας παραπέμφθηκε σε νέο γύρο διαλόγου, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο τρίμηνο.
Κάθε εργοδότης θα καταβάλλει από 20 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο ώστε μελλοντικά να παρέχεται η δυνατότητα να πηγαίνουν στην κατασκήνωση τα παιδιά των ανέργων.
«Πάμε κόντρα τη λογική του μνημονίου που ήθελε πάγωμα μισθών» είπε μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ Παναγόπουλος.  
Μπορούμε να αντιπαλέψουμε την κρίση, να δώσουμε δουλειά και προοπτική για όλους είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.  κ Δασκαλόπουλος
Εκείνο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι πλέον η διάσωση των θέσεων εργασίας στην κρίσιμη και δύσκολη αυτή τριετία» εκτιμούν από την πλευρά της ΓΣΕΕ. Κατά της συμφωνίας τάσσονται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΕΒ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από πολλά μέλη του, να μην υποχωρήσει στο θέμα των αυξήσεων και να οχυρωθεί πίσω από το μνημόνιο. Τελικά όμως ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος επέλεξε τη μέση οδό της συνεννόησης με όλους και αποδέχτηκε την ευρω-ΑΤΑ.

Διευκρινίζεται πάντως ότι οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας δεν επηρεάζονται από το μνημόνιο και είναι στην ευχέρεια των δύο πλευρών η σύναψη συμβάσεων με αυξήσεις μισθών.
Εφαρμόζονται οι αλλαγές
Έως τα τέλη Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι δύο διατάξεις στα εργασιακά σχετικά με τη μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ήδη «πιεσμένη» αγορά εργασίας.
ELISPOINT

Δημοσίευση σχολίου

 
Top