GuidePedia

0
H Αθήνα φαίνεται πως αναβαθμίζει, ποιοτικά, την στρατηγική της απέναντι στην Άγκυρα αναφερόμενη για πρώτη φορά στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).Το ΥΠΕΞ για πρώτη φορά δημοσίως αναφέρει, ρητά και κατηγορηματικά, πως σκοπεύει να ανακηρύξει ΑΟΖ, σε συνεννόηση με τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανομένου της Τουρκίας και της Κύπρου.

Η αναφορά αυτή έγινε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

Η ακριβής δήλωση του Γ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής: «Το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και των υπολοίπων ζωνών οι οποίες προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας προφανώς είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας όταν συζητούμε και με την Τουρκία. Είναι πρόθεση της Ελλάδας η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες, έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία που βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας με την Αλβανία, η οποία δεν έχει κυρωθεί από την αλβανική πλευρά για λόγους που γνωρίζετε εσωτερικούς της Αλβανίας και περιμένουμε ότι θα προχωρήσει. Έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες τόσο με τη Λιβύη, όσο και με την Αίγυπτο. Και φυσικά επιθυμία μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας». Ο εκπρόσωπος επόμενη ερώτηση για το αν οι συνεννόηση έχει γίνει και με την Κύπρο απάντησε «Φυσικά».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε πως η Άγκυρα είναι αναγκασμένη να υπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το Δίκαιο της Θάλασσας πλέον αποτελεί κεκτημένο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.» δήλωσε με νόημα και συμπλήρωσε πως «Και είναι συνεπώς δεδομένο ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κάποια στιγμή η χώρα αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων 160 μελών της Διεθνούς Κοινότητας που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο ούτως ή άλλως κωδικοποιεί Εθιμικό Δίκαιο».

Σε επίμονες δε ερωτήσεις για το κατά πόσο η Αθήνα είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και με «ποιο τρόπο» η απάντησή του ήταν προσεχτική και διπλωματική: «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα ενεργήσει ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε.»

Κύκλοι του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ σε επικοινωνία με το defence-point.gr έδωσαν μία αρκετά καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο νότιο, το βόρειο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Από το ΥΠΕΞ αναφέρεται πως ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο Αιγαίο, για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο έχει επιφορτιστεί «συγκεκριμένα καθήκοντα», τα οποία δεν σχετίζονται με τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις τόσο αναφορικά με το «Τσεσμέ» όσο και με το «Πιρί Ρέις».

Από την πλευρά τους, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν στο defence-point.gr πως οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις» το οποίο, για την ώρα, κινείται ανατολικά του Καστελλόριζου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της ελληνικής νήσου και της Κύπρου, παρακολουθούνται στενά. Το σκάφος, για την ώρα, βρίσκεται «εκτός του FIR Αθηνών και της εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» αλλά «εντός του FIR Λευκωσίας και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας». Με άλλα λόγια το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα, αναμένεται να είναι έντονη.

Τι ακριβώς όμως σημαίνουν οι κινήσεις της Άγκυρας την συγκεκριμένη εποχή, στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και με τον συγκεκριμένο τρόπο;

Η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί δείχνει να έχει ένα και μοναδικό σκοπό: την αποτροπή, μέσω της τρομοκρατίας, της Αθήνας από το να διανοηθεί να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα φοβούμενη πως η Αθήνα με τις τελευταίες της πρωτοβουλίες στον τομέα δημιουργίας συνθηκών εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, μικρών ή μεγάλων δεν έχει σημασία, υδρογονανθράκων στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την αντίστοιχη συνεπή πολιτική της Κύπρου στο ίδιο θέμα, αποφάσισε να τρομοκρατήσει για άλλη μία φορά την Ελλάδα και ταυτοχρόνως να προγράψει «δικαιώματα» σε όποια περιοχή κρίνει αυτή αναγκαίο.

Έτσι, η Άγκυρα μετά από 35 χρόνια συνεχών προκλήσεων και σταδιακής πολιτικής απονεύρωσης των ελληνικών (πολιτικών) αντανακλαστικών σε θέματα που άπτονται όχι μόνο της εθνικής μας άμυνας αλλά της ίδιας της επιβίωσής μας ως χώρα ενταγμένη στον γεωπολιτικό χάρτη και όχι μόνο στον … τουριστικό, περνάει σε μία νέα φάση προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Αθήνα, μετά τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και σε συνδυασμό πρόσφατης ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την υιοθέτηση και οριοθέτηση της ΑΟΖ της.

Η μη υποστήριξη και εμπέδωση του Ελλαδικού και Κυπριακού δικαιώματος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως αυτή προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, ουσιαστικά θα οδηγήσει τον ελληνισμό σε μία θαλάσσια καταστροφή μεγέθους ομοίου με αυτή που έλαβε χώρα στην Μικρά Ασία το 1922.

defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top