GuidePedia

0
Σε μια κίνηση που ταράσσει τα νερά στον τραπεζικό χώρο προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς προτείνοντας συγχώνευση με την Αγροτική Τράπεζα και τη συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο νέο σχήμα.
«Η συμφωνία θα είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτιμώντας ότι οι συνέργειες θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η πρόταση της Πειραιώς αφορά την απόκτηση του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το 77% της ΑΤΕbank. Η Πειραιώς προσφέρει 701 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των προαναφερθέντων ποσοστών και στις δυο τράπεζες και, όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, η συναλλαγή θα γίνει σε μετρητά.

Κατά τον πρόεδρο της Πειραιώς, εάν η πρόταση γίνει δεκτή, θα δημιουργηθεί ένας τραπεζικός όμιλος με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 9%.

Ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε επίσης ότι μετά την εξαγορά των δύο τραπεζών θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει τον ιδιαίτερο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών των τριών ιδρυμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανεστάλη προσωρινά.

«Η πρόταση (της Πειραιώς) εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

«Η ATEbank δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά ποσοστού σε αυτή», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις καλούν οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕ και ΤΤ, αντιδρώντας στην πρόταση εξαγοράς τους από την Πειραιώς.

"Τους προειδοποιούμε... να μην τολμήσουν", ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην Αγροτική, σημειώνοντας πως προγραμματίζουν για την Παρασκευή 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Σε στάση εργασίας καλούν οι εργαζόμενοι στο ΤΤ, ενώ έκαναν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του Ταμιευτηρίου στην Αθήνα.



Έκπληξη προκάλεσε η πρόταση της Πειραιώς, εκτίμησε μέσω του elispoint στον Flash 96 ο κύριος Παναγιώτης Κορλίρας, Πρώην Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Αναμενόμενη εξέλιξη χαρακτήρισε την κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα ο Σωκράτης Ξυνίδης Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ΠαΣοΚ elispoint στον Flash 96.

Αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαχινίδη για ασφαλιστικό και πρόταση εξαγοράς ΤΤ και ΑΤΕ

Σκληρή φραστική επίθεση στη κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση για την πρόταση εξαγοράς, από την Τράπεζα Πειραιώς, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ότι «εκποιεί, έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια περιουσία για να σώζει φίλους της από το "φαλιμέντο"», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «κέρδισε τις εκλογές ψηφοθηρώντας και δημαγωγώντας» και σημείωσε ότι «ο ίδιος, ο πρωθυπουργός, προεκλογικά μιλούσε για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, ώστε το κράτος να έχει ένα εργαλείο παρέμβασης προς όφελος της κοινωνίας, ενώ τώρα βγάζει στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, των οποίων η περιουσία είναι ανυπολόγιστη».

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί η διοίκηση μιας τράπεζας πήρε πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση για εξαγορά του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top