GuidePedia

0
της Φανούλας Αργυρού
Από «καραγκιόζηδες» τι περιμένει κανείς. Έχουμε γεμίζει από αυτούς τόσο στην Κύπρο, στην Ελλάδα αλλά και μεταξύ των.. αποδήμων μας!!!
Όσο για την περιβόητη ΟΥΝΕΣΚΟ άλλη κατάσταση. Το 1976 ήταν η ίδια οργάνωση που είχε χρηματοδοτήσει τον διεθνούς φήμης Δρ. Ντάλιπαρτ από τον Καναδά για να καταγράψει τις συλήσεις και καταστροφές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους βάρβαρους Τούρκους. Και όταν ο άνθρωπος το έκανε και τελείωσε την έκθεση του των 100 τόσων σελίδων η ίδια διπλοπρόσωπη ΟΥΝΕΣΚΟ την λογόκρινε και απαγόρευσε στον Ντάλιπαρτ την δημοσιοποίηση της.

Του ζήτησε να ετοιμάσει μια πολύ συντομευμένη, την οποία απρόθυμα έκανε ο άνθρωπος, ένα νερόβρατο κείμενο 5-6 σελίδων. Τελικά η ΟΥΝΕΣΚΟ την λογόκρινε και εκείνη και την διπλομπάρωσε στα συστάρια της. Για να μην θιγεί η Τουρκία!!!! Και ο άνθρωπος απογοητευμένος και στεναχωρημένος αποσύρθηκε…

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η βρετανική «Γκάρτιαν» στις 6 Μαίου 1976 με τον χαρακτηριστικό τίτλο “The rape of northern Cyprus” αποκαλύπτοντας ότι η έκθεση κατέγραψε μία προς μία τις λεηλασίες και συλήσεις των κατεχομένων μας εκκλησιών και νεκροταφείων. Ο άνθρωπος είχε φρίξει από όσα είχε δει, για τις λεηλασίες, βεβηλώσεις και καταστροφές.

Το ειδησιογραφικό της «Γκάρτιαν» τότε αναδημοσίευσε η ομογενειακή εφημερίδα «Τα Νέα» στο Λονδίνο, απ΄όπου και το αντέγραψα και εγώ σε βιβλία μου ξεκινώντας με το «Από την Ένωση στην Κατοχή» που εκδόθηκε στην Λευκωσία το 1995, με επιχορήγηση (εκτύπωσης) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στο βιβλίο μου επέκρινε και το ρόλο του μ. Κ. Λεβέντη που διετέλεσε για χρόνια πρέσβης της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ που τίποτα δεν έκαναν για να εξανάγκαζαν την ΟΥΝΕΣΚΟ να αποδεσμεύσει ολόκληρη την έκθεση Ντάλιπαρτ.

Για χρόνια έμεινε προς όφελος των Τούρκων διπλοσφραγισμένη. Μέχρι προ τινός αλλά και πάλιν δεν της δόθηκε (ακόμα) η ευρεία δημοσιότητα που πρέπει για να καταδικαστεί δημοσίως και παγκοσμίως η Τουρκία για τα εγκλήματα της στην Κύπρο. Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένα μόνο από αυτά…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top