GuidePedia

0
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Την Δευτέρα σε ορεινή περιοχή των ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ/ΜΠΡΑΣΟΒ (150 χλμ από το ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ) έπεσε ελικόπτερο της Ισραηλινής Αεροπορίας που συμμετείχε στην κοινή άσκηση BLUE SKY 2010( διάρκειας 11 ημερών –ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ και ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ). Η κοινή άσκηση γίνεται σε εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες το 2006.
Η άσκηση μετά το συμβάν στο οποίο φέρεται να έχασαν τη ζωή τους 6 Ισραηλινοί αξιωματικοί(πιλότοι-μηχανικοί) και ένας Ρουμάνος οδήγησε στην ακύρωση περαιτέρω ασκήσεων εκεί , ενώ έχει διαταχθεί από τον Αρχηγό της Ισραηλινής Αεροπορίας υποπτέραρχο ΙΝΤΟ ΝΕΧΟΥΣΤΑΝ να παραμείνουν στο έδαφος(επί του παρόντος) όλα τα μεταγωγικά αεροσκάφη-ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον Επιτελάρχη της IAF Ταξίαρχο ΝΙΜΡΟΝΤ ΣΕΦΕΡ το ελικόπτερο ήταν στον Ισραηλινό αεροπορικό στόλο από τα τέλη της δεκαετίας του 60(Αμερικανικό CH-53/SEA STALLION και μετονομαζόμενο ως YASOYR-2025). Αν και σχετικά παλιά ελικόπτερα έχουν εκσυγχρονιστεί μέχρι το 2025 και σημειώνω ότι μέχρι την ώρα της πτώσης δεν είχε εμφανιστεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα(όπως ανέφεραν τα μέλη του πληρώματος του άλλου ελικοπτέρου που πετούσαν μαζί). Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος ή και σε επικρατούσες κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα έχουν επιτύχει πολλά πράγματα διαχρονικά σε ειδικές επιχειρήσεις , ενώ συχνά μεταφέρουν τις ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 669-SHALDAG/IAF-SAYERET MATKAL/IDF. Πληροφορίες μου φέρουν ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου ήταν υψηλού επιπέδου στελέχη(τα ονόματα έχουν δοθεί). Σε συνεχή επικοινωνία είναι οι Αρχηγοί των αεροπορικών δυνάμεων των δυο χωρών Υποπτέραρχοι ΝΕΧΟΥΣΤΑΝ-ΣΤΑΝΚΙΟΥ.

Τέτοιο ελικόπτερο το 1969 προσγειώθηκε κοντά σε Αιγυπτιακό ραντάρ και οι επιβαίνοντες Ισραηλινοί κομάντος έθεσαν την περιοχή υπό τον έλεγχο τους και μετέφεραν τμήματα του ραντάρ στο Ισραήλ. Όμως τέτοια ελικόπτερα έχουν χαθεί σε ατυχήματα όπως τον Φεβρουάριο του 1997 όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους στο Νότιο Λίβανο(έχασαν τη ζωή τους 73 άνδρες), το 1977 στην βιβλική πόλη της Ιεριχούς (54 άνδρες σκοτώθηκαν) το 1971 ανοικτά του ΣΙΝΑ(10 νεκροί), το 1992 στην ΕΡΗΜΟ της Ιουδαίας (2 άνδρες της 669) και σε καθαρά μάχιμη επιχείρηση στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ του ΛΙΒΑΝΟΥ/2006 (όταν η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ έπληξε με πύραυλο ένα από αυτά και έχασαν τη ζωή τους 5 στελέχη των IDF).

Από δικής μου πλευράς θέτω το θέμα ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν ασκήσεις αρκετά μακριά από τον χώρο τους και σε διαφορετικές εδαφολογικές και καιρικές συνθήκες , ενώ επιδιώκουν , λόγω ΙΡΑΝ κλπ να έχουν μια διαφορετική ΕΙΚΟΝΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. Είναι σημαντικό ότι στέλνει αρκετά μακριά αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, όπως σε ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ-ΤΣΕΧΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΗΠΑ-ΙΝΔΙΑ-ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ κλπ, πράγμα που είναι αναγκαίο λόγω της νέας φύσης των απειλών που αντιμετωπίζει το ΙΣΡΑΗΛ. Επίσης έχει στραφεί πολύ προς περαιτέρω συνεργασία σε διάφορα επίπεδα με το ΝΑΤΟ, γεγονός που φέρνει δυνάμεις του στον ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΧΩΡΟ. Ας σημειωθεί ότι έχει διακοπεί και η στρατιωτική του συνεργασία με την ΤΟΥΡΚΙΑ, η οποία στο παρελθόν πρόσφερε εναέριο χώρο για πολλές ασκήσεις στην υψηλότατων προδιαγραφών Πολεμική Αεροπορία του ΙΣΡΑΗΛ.

Σύμφωνα με τους Ρουμάνους που εντόπισαν τα 7 πτώματα των άτυχων αξιωματικών, στην περιοχή επικρατούσαν και επικρατούν συνθήκες πυκνής ομίχλης. Δυο αερόσκαφη C-130 με ειδικούς σε ορεινό αγώνα-στρατιωτικούς ιερείς/ραβίνους και άνδρες των ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ μετέβησαν από το ΙΣΡΑΗΛ στο ΜΠΡΑΣΟΒ.

Και αυτό που τώρα γράφω λίγοι θα το θυμούνται και ξέρουν. Όχι μακριά από το σημείο πτώσης του ελικοπτέρου έχασε πριν από χρόνια την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστήχημα ο φίλος μου και πρώην Διοικητής της ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ και ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΑΜΥΝΑΣ στην ΑΛΒΑΝΙΑ Υποστράτηγος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΗΡΟΣ.(Τάξης 70 της ΣΣΕ). Η ΠΕΡΙΟΧΗ στην οποιά εδρευουν και καποιες Στρατιωτικές Σχολές (ΠΑ) της ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ είναι από τις πιο ομορφες αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνες…
Leave a Reply

You

Δημοσίευση σχολίου

 
Top