GuidePedia

0
ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
Οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Από ανάγκη ή από… κεκτημένη ταχύτητα, οι «μεγάλες δυνάμεις» εξακολουθούν να κατασκοπεύουν η μια την άλλη, με ψυχροπολεμικούς ρυθμούς και με μεγάλη ευσυνειδησία. Έχουν άλλωστε στη διάθεσή τους πλέον πολλά τεχνολογικά βοηθήματα και τη μεγάλη ανακάλυψη του Διαδικτύου, που τους έχει λύσει τα χέρια. Βέβαια, οι «παραδοσιακές» μέθοδοι της όμορφης νεαρής κατασκόπου που μεταφέρει μυστικά δεν έχουν εξαλειφθεί και παραμένουν ίδιες από την εποχή της Μάτα Χάρι!

Το ρωσικό δίκτυο κατασκόπων που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, προκαλώντας αναστάτωση στις αμερικανικές υπηρεσίες, χαρίζει μια άλλη ματιά στη δύσκολη καθημερινότητα –σαν ανάγνωσμα του Τζον Λε Καρέ εν μέσω θέρους– και αποκαλύπτει πως οι κατάσκοποι δεν έμειναν χωρίς δουλειά μετά την Πτώση του Τείχους.
Η υπόθεση Λιτβινένκο, που προκάλεσε το 2006 ψυχρότητα στις σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας, μοιάζει αμελητέα μπροστά στο μεγάλο δίκτυο που δρούσε από τη μια άκρη της Αμερικής έως την άλλη, από τα περίχωρα της Ουάσιγκτον έως το Σιάτλ, εδώ και περίπου 20 χρόνια. Μια ομάδα Ρώσων, με πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια και κατασκευασμένες «κανονικές» ζωές στις ΗΠΑ, κατηγορούνται για κατασκοπία. Έντεκα πράκτορες εργάζονταν πυρετωδώς για τη Μόσχα –σύμφωνα με το FBI– σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις αμερικανορωσικές σχέσεις, καθώς η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είχαν ξεκινήσει προσπάθεια προσέγγισης και στρατηγικής συνεργασίας.
Εκτιμάται ότι οι πράκτορες είχαν αναλάβει να μεταφέρουν πληροφορίες για τα σχέδια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα.
Τόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ προσπαθούν να μην διαταράξουν το καλό κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο μεν Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος, ο δε πρόεδρος Μεντβέντεφ τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των σχέσεων Μόσχας – Ουάσιγκτον είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε να ρίξει τους τόνους από την ελαφρώς επιθετική στάση του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, στον οποίο δήλωσε ότι οι «αμερικανικές Αρχές δρουν εκτός ελέγχου».

Η Ρωσίδα Μάτα Χάρι και οι άλλοι

Οι φιλοδοξίες και οι στόχοι για μια ενδιαφέρουσα πλούσια ζωή γεμάτη συγκινήσεις οδήγησαν τη νεαρή Άνια Κουστσένκο να γίνει Άννα Τσάπμαν. Στην αλλαγή της τη βοήθησε το άνετο περιβάλλον που μεγάλωσε στη Μόσχα –ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και πιθανότατα εργαζόταν για την πρώην KGB–, οι σπουδές στο Λονδίνο, η ευχέρεια στις ξένες γλώσσες και, φυσικά, η ομορφιά της. Η Άνια από 21 ετών ζούσε στο Λονδίνο όπου παντρεύτηκε ένα νεαρό φοιτητή Ψυχιατρικής και πήρε το επίθετό του. Ως Άννα Τσάπμαν ήταν έτοιμη να κατακτήσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πριν από δύο χρόνια, η νεαρή κοκκινομάλλα με τα πράσινα μάτια εγκαταστάθηκε στο Μανχάταν. Με την κάλυψη μιας αόριστης επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκπαιδεύτηκε να στέλνει μηνύματα μέσω υπολογιστή με τη μέθοδο της στεγανογραφίας. Οι πληροφορίες ενσωματώνονται σε αρχεία (jpeg, bmp, mpeg κ.λπ.), τα οποία γίνονται αντιληπτά μόνο από το λήπτη. Το μήνυμα ανιχνεύεται εξαιρετικά δύσκολα και καταστρέφεται εύκολα. Η Τσάπμαν χρησιμοποιούσε wi-fi (ασύρματο δίκτυο) σε καφετέριες. Έστελνε το ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο παραλάμβανε συνήθως κάποιος που περνούσε εκείνη τη στιγμή με ένα αυτοκίνητο μπροστά από την καφετέρια.
Η Άννα Τσάπμαν ήταν «νεοφώτιστη». Το δίκτυο των κατασκόπων όμως υπήρχε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, όπως τονίζει το FBI. Οι περισσότεροι ήταν πράκτορες «εν υπνώσει» που είχαν δημιουργήσει οικογένειες, κοινωνικές επαφές σε ανώτερο status, επιδιώκοντας πάντοτε να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους με επαφές στα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον. Ο Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος, με καναδικό διαβατήριο, ο οποίος εντοπίστηκε στην Κύπρο αλλά δεν έχει συλληφθεί, είναι από τους πιο «παλιούς», όπως άλλωστε και ο Ντέιβιντ Χίθφιλντ με τη σύζυγό του Τρέισι Λι-Φόλεϊ, το ζεύγος Ρίτσαρντ και Σίνθια Μέρφι, ο Μάικλ Ζότολι με τη σύζυγό του Πατρίσια Μιλς (η Βίκι Πελάεζ, ο Χουάν Λαζάρο και ο Μιχαήλ Σεμένκο συμπληρώνουν την ενδεκάδα).

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

H SVR (Ρωσική Μυστική Υπηρεσία Εξωτερικού) αποτελεί τη μετεξέλιξη της πάλαι ποτέ KGB (μέχρι το 1991) που πρωταγωνίστησε στον Ψυχρό Πόλεμο και σε κάθε κατασκοπικό μυθιστόρημα των περασμένων δεκαετιών, η οποία με τη σειρά της ήταν η νεότερη εκδοχή της NKVD που ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1920.
Τόσο ο σημερινός διευθυντής της SVR, Μιχαήλ Φράντκοβ, όσο και ο προκάτοχός του, Γεβγκένι Πριμακόβ, υπήρξαν πρωθυπουργοί στη Ρωσία.
Η SVR έχει δική της ακαδημία εκπαίδευσης, 13.000 μέλη και εργάζεται παράλληλα με τη στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU.
Πιστεύεται ότι οι πράκτορες «εν υπνώσει» στις ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν μετά τον πόλεμο της Γεωργίας με τη Ρωσία και την ανάπτυξη των αμερικανικών σχεδίων για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη. Αντικείμενο κατασκοπίας επίσης είναι οι κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράν και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ
ΚΡΙΣΤΙΝ ΚΙΛΕΡ
Πρώην μοντέλο, η Κριστίν Κίλερ προκάλεσε ένα από τα πιο μεγάλα κατασκοπικά σκάνδαλα του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, προκάλεσε την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης Χάρολντ Μακμίλαν στη Βρετανία το 1963, όταν αποκαλύφθηκε ο παράνομος ερωτικός δεσμός της με τον υπουργό Πολέμου Τζον Προφιούμο. Η όμορφη Αγγλίδα διατηρούσε παράλληλα δεσμό με το ναυτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στο Λονδίνο Γιεβγκένι Ιβανόφ. Ο υπουργός Προφιούμο έπεσε από τα σύννεφα, όταν η ΜΙ5 τον ενημέρωσε ότι η αγαπημένη του μετέφερε μυστικά στη Ρωσία εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.
ΜΑΤΑ ΧΑΡΙ
Η «απόλυτη» κατάσκοπος, που δημιούργησε πρότυπο. Η Ολλανδή Μαργκαρέτα Γκεερτρούιντα Ζέλε, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, καθιέρωσε τους «κανόνες», προσφέροντας τα κάλλη της για την εξασφάλιση πληροφοριών. Σε ηλικία 18 ετών παντρεύτηκε έναν Ολλανδό στρατιωτικό που υπηρετούσε στην Ιάβα. Το 1905, σε ηλικία 28 ετών, εγκατέλειψε το σύζυγό της και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου επινόησε μια δεύτερη ταυτότητα, προβάλλοντας τις χορευτικές της ικανότητες στους εξωτικούς χορούς που έμαθε στην Ινδονησία. Υιοθέτησε το καλλιτεχνικό όνομα Μάτα Χάρι και συναναστρεφόταν κόσμο της ανώτερης τάξης. Υπήρξε ερωμένη πολλών ισχυρών ανδρών της εποχής διευκολύνοντας τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταφράζοντας λάθος ένα γερμανικό σήμα, οι Γάλλοι πίστεψαν ότι η Μάτα Χάρι εργαζόταν ως διπλή πράκτορας και την εκτέλεσαν το 1917. Αργότερα, αποδείχτηκε η αθωότητά της.
ΒΑΛΕΡΙ ΠΛΕΪΜ
Η ωραία Βάλερι είναι σήμερα διάσημη αν και δεν το επεδίωξε. Για λόγους εκδίκησης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους αποκάλυψαν το 2004 την ιδιότητά της – μέγα αδίκημα στις ΗΠΑ, καθώς η Πλέιμ ήταν μυστική πράκτορας ειδικών αποστολών. Στην ουσία, η κατάσκοπος, που είχε υπηρετήσει για τρία χρόνια στην Αθήνα, «πλήρωσε» τις πράξεις του διπλωμάτη συζύγου της Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος αποκάλυψε το 2003 ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν – καταρρίπτοντας έτσι την αιτία της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.
ΟΛΝΤΡΙΤΣ ΕΪΜΣ
Διαβόητος διπλός πράκτορας. Εργαζόταν στη CIA μέχρι που τα προσωπικά του προβλήματα τον έστρεψαν το 1985 να αρχίσει να δουλεύει για λογαριασμό της KGB. Κέρδισε πολλά χρήματα παραδίδοντας στη ρωσική υπηρεσία τα ονόματα όλων των Αμερικανών ή άλλων πρακτόρων που εργάζονταν στο ρωσικό έδαφος. Καταδικάστηκε για κατασκοπία το 1994.
ΤΖΟΥΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛ ΡΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Αμερικανοί κομουνιστές που εκτελέστηκαν το 1953 για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1936 και απέκτησε δύο γιους. Από το 1942 ο Τζούλιους, που μύησε την Έθελ στην ιδεολογία της Νέας Κομουνιστικής Λίγκας, μετέφερε μυστικά στην KGB για το σχεδιασμό αεροσκαφών και κατασκευής νέων όπλων μέσω του κουνιάδου του, που ήταν μηχανικός και εργαζόταν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Λος Άλαμος.
ΤΖΙΑΚΟΜΟ ΚΑΖΑΝΟΒΑ
Ο γνωστός για τις επιτυχίες του στις γυναίκες και την μποέμικη ζωή του αριστοκράτης, δικηγόρος στο επάγγελμα, εργαζόταν ως κατάσκοπος για λογαριασμό της ρωμαιοκαθολικής Ιεράς Εξέτασης της Βενετίας από το 1774 έως το 1782, οπότε εξορίστηκε από τις Αρχές της πόλης και κατέφυγε στη Βοημία.
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΙΤΒΙΝΕΝΚΟ
Η ζωή του Ρώσου πράκτορα έληξε επεισοδιακά το 2006 στο Λονδίνο, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, ο πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών πέθανε δηλητηριασμένος από το ραδιενεργό πολώνιο. Η οικογένειά του κατηγορεί τη Μόσχα ότι θέλησε να τον βγάλει από τη μέση γιατί διενεργούσε έρευνες για το μυστηριώδη θάνατο της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια και για τις κατηγορίες εναντίον της FSB (διάδοχο της KGB) για το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων εναντίον διαμερισμάτων της Μόσχας το 1999, όπου είχαν βρει το θάνατο 300 άνθρωποι.
EPIKAIRA.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top