Την βαθύτατη απογοήτευσή του εξέφρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), για τη «λανθασμένη συμβουλή» που έλαβε από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, στη πολιτική οικογένεια των οπίων ανήκει, αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη euractiv.com με τίτλο: «Η τουρκική αντιπολίτευση επιθυμεί έναν καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές».
Στις 7 Μαΐου 2010 το κυβερνών κόμμα AKP παρουσίασε προς ψήφιση στην τουρκική Βουλή ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος στο οποίο αντιτάχθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι προσπαθεί μέσω των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων να πλήξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να τοποθετήσεισε υψηλόβαθμες θέσεις του δικαστικού σώματος, άτομα της αρεσκείας του. Αυτή η πολιτική, σύμφωνα με το κόμμα CHP, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του πρωθυπουργού Tayyip Erdogan να υπονομεύσει το κοσμικό κράτος της Τουρκίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.Μπορεί η άρνηση των βουλευτών του CHP να ψηφίσουν το νομοσχέδιο να απέτρεψε τη δημιουργία της απαραίτητης πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών για την ψήφιση της πρότασγης, ωστόσο οι 336 ψήφοι από τις 550 έδρες της Βουλής, σύμφωνα με το νόμο, ήταν αρκετές για την προσφυγή στη διαδικασία του δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, το CHP προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με το επιχείρημα ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση του κυβερνώντος ΑΚΡ.
Από την άλλη, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, στην πολιτική οικογένεια των οποίων ανήκει το CHP, παρότρυναν το τουρκικό, αδελφό κόμμα να στηρίξει το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ΑΚΡ. Συγκεκριμένα ο Αυστριακός σοσιαλιστής βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Hannes Swoboda, κάλεσε το CHP να στηρίξει το πακέτο μέτρων, επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει ένα «τεστ» για το κατά πόσο το CHP «θέλει να αποκαλείται ένα αληθινό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».
Σε συνέχεια της τοποθέτησης των ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο πρόεδρος του CHΡ Kemal Kilicdaroglu, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας στα τουρκικά ΜΜΕ ότι θα επιδιώξει καλύτερη επικοινωνία με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ θα .αποστείλει γράμμα στον Hannes Swoboda προκειμένου να εξηγήσει γιατί το κόμμα του, υπό το πρίσμα της δικαιοσύνης και της δημοκρατικής κουλτούρας, απορρίπτει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Επίτροπο Stefan Fule, οι μεταρρυθμίσεις είναι μια θετική πρωτοβουλία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή υποστηρίζει όλες τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο του Erdogan. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Fule υπογράμμισε ότι τέτοιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν μια ευρεία δημόσια διαβούλευση και εθνικό συμβιβασμό. Στο άρθρο παρατίθενται επίσης δηλώσεις στελεχών του CHP, -συγκεκριμένα των Bulent Dolunay και Alican Deveci- με τις οποίες η θέση Sloboda χαρακτηρίζονται ως ένα ακόμα επεισόδιο καταστροφικής πολιτικής δημοσίων σχέσεων από την πλευρά των αντιπροσωπειών της Ε.Ε. στην επικοινωνία τους με τους πολίτες της Ευρώπης. Όπως ανέφεραν, τα τελευταία χρόνια η τουρκική κοινή γνώμη αρχίζει να αντιδρά έντονα απέναντι σε ορισμένους ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, παίρνοντας το πλευρό του κυβερνώντος κόμματος και κατηγορώντας όλους του υπόλοιπους ως «αντιευρωπαϊστές». Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, ο Alican Deveci ανέφερε ότι, οι ευρωπαίοι πολιτικοί χάνουν την εμπιστοσύνη της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς της Τουρκίας –που είναι κατά κύριο λόγο φιλικά προσκείμενες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Δημοσίευση σχολίου