GuidePedia

0
Ο στρατηγός Μπασμπούγ λέει πως χρειάζεται υπομονή στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών
Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ ζήτησε τη Δευτέρα από την τουρκική κοινή γνώμη υπομονή στον αγώνα εναντίον των κούρδων ανταρτών μετά τις φονικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.
"Είμαστε εντελώς αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ: ΡΚΚ) μέχρι να εκμηδενιστεί. Η μάχη αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη μάχη και απαιτεί υπομονή", δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.
Δώδεκα τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε επιθέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων πρόσθεσε πως ο αγώνας εναντίον των ανταρτών πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα ασφαλείας και οικονομικές πρωτοβουλίες υπέρ της κουρδικής κοινότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνολικό πληθυσμό περίπου 73 εκατομμυρίων.

Ο στρατηγός Μπασμπούγ υπογράμμισε ωστόσο "ότι θα ήταν εσφαλμένο να πιστέψει κανείς ότι η τρομοκρατία θα εξαλειφθεί μόνο παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα στον οικονομικό και τον κοινωνικοπολιτιστικό τομέα, όσο η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί ένοπλα στοιχεία" στις τάξεις της.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Άμυνας Βετσντί Γκονιούλ, τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, καθώς και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ο στρατηγός Μπασμπούγ επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή.

Εξάλλου ο στρατηγός Μπασμπούγ δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή, πως ο τουρκικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις μετακινήσεις των κούρδων ανταρτών μέσα στα βουνά του βορείου Ιράκ.

"Στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα συστήματά μας Heron (...), τα συστήματα επιτήρησης που αγοράσαμε από το Ισραήλ, στο βόρειο Ιράκ", δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Τσανακκαλέ (βορειοδυτική Τουρκία).

Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται "σε μια ορισμένη απόσταση μέσα στο βόρειο Ιράκ, σε συντονισμό με τους Αμερικανούς", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι τα αεροσκάφη κατευθύνονται "από δικό μας προσωπικό".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top