GuidePedia

0
Η Τουρκία και το Καζακστάν συζητούν ένα «σχέδιο δράσης» για την παροχή βοήθειας από χώρες της περιοχής προς το Κιργιστάν, όπου σημειώνονται τελευταία αιματηρές εθνοτικές ταραχές, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
«Η διενέργεια του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα στις 27 Ιουνίου είναι πολύ σημαντική για εμάς για να νομιμοποιηθεί η σημερινή προσωρινή κυβέρνηση από τον λαό», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ προς το πρακτορείο από την Αστάνα, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και τον ομόλογό του του Καζακστάν Κανάτ Σαουνταμπάγεφ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη βοήθεια από διπλωματικής, οικονομικής και από πλευράς ασφαλείας την οποία οι χώρες της περιοχής προτίθενται να προσφέρουν προς το Κιργιστάν, είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί επίσης με «άλλες φιλικές χώρες».

Στο μεταξύ, δυνάμεις ασφαλείας στο Κιργιστάν συγκρούστηκαν σήμερα με Ουζμπέκους κοντά στην πόλη Ος (νότια) και τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, ανέφεραν αξιωματούχοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο νότιο Κιργιστάν σημειώνονται βίαιες εθνοτικές συγκρούσεις από τις 10 Ιουνίου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα περίπου 2.000 άτομα, σύμφωνα με την επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας Ρόζας Ουτουνμπάγεβα, και χιλιάδες να έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας ανησυχούν από την απειλή της αστάθειας στην περιοχή.

Ο Ολε Σόλβανγκ,ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε προς το Ρόιτερ από ένα νοσοκομείο στην Ος ότι συγκρούσεις ξέσπασαν πάλι σήμερα όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχείρησαν περιπολία στην ουζμπεκική γειτονιά Ναριμάν, στα περίχωρα του Ος. Ο Τιμούρ Καμτσιμπέκοφ, εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν, δήλωσε προς το Ρόιτερ από την πόλη Ος ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση στην γειτονιά των Ουζμπέκων.

Όπως ανέφερε ο Σόλβανγκ, περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν είναι σε θέση, για λόγους ασφαλείας, να φθάσουν στις περιοχές των συγκρούσεων όπου υπάρχουν υποψίες ότι πολλοί περισσότεροι τραυματίες έχουν ανάγκη πρώτων βοηθειών.

Η Τολεκάν Ισμαΐλοβα, εξέχουσα αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε από το τηλέφωνο από την πόλη Ος ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της τοπικής αστυνομίας σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε από αυτόπτες μάρτυρες. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση έγινε σε απάντηση στον φόνο ενός αστυνομικού σε ένα καταυλισμό Ουζμπέκων, την περασμένη εβδομάδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top