GuidePedia

0
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταλείψει την πολιτική σταθερής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος «γουάν» έναντι του δολαρίου (6,83 γουάν ανά δολάριο την τελευταία διετία), μια απόφαση που σηματοδοτεί σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, μόλις μία εβδομάδα πριν την συνάντηση των ηγετών των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη (G20), η Κίνα αποφάσισε να κινηθεί πιο ορθολογικά με σκοπό την άμβλυνση των στρεβλώσεων της διεθνούς οικονομίας, κάνοντας έτσι τη χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες που διαμαρτύρονταν επί πολλά έτη για το συγκεκριμένο λόγο.

Η Κίνα αναμενόταν να δεχτεί σφοδρή κριτική στη σύνοδο του G20 αναφορικά με την «δυσκαμψία» του γουάν. Η κίνηση απελευθέρωσης της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης της Κίνας έναντι της διεθνούς οικονομίας.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η άποψη που εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος δήλώσε ότι το γουάν αντί να ανατιμηθεί (θεωρείτο τεχνητά καθηλωμένο με τρόπο που ευνοούσε τις κινεζικές εξαγωγές), θα υποτιμηθεί περαιτέρω, εκπλήσσοντας την Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε τους πονοκεφάλους του αμερικανικού οικονομικού επιτελείου, ενώ προσδοκάται ο περιορισμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η γερμανική Deutche Bank δε συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Ρουμπίνι, εκτιμώντας ότι το γουάν θα ανατιμηθεί κατά 3% τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top