Ο υπουργός Εργασίας ομαδοποίησε επίτηδες τις διατάξεις για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, επιδιώκοντας οριστική αναμέτρηση με τα συνδικάτα και όσους τον αμφισβητούν
Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τα εργασιακά θέματα και το Ασφαλιστικό ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας κ. Α.Λοβέρδος . Την Τρίτη θα εμφανιστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για τις αλλαγές που προτείνει στις εργασιακές σχέσεις και την Τετάρτη θα καταθέσει, όπως έχει προαναγγείλει, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η επιλογή του κ. Λοβέρδου να ανοίξει παράλληλα δύο καυτά θέματα για την κυβέρνηση θεωρήθηκε κίνηση υψηλού ρίσκου, όσο και αν ο υπουργός Εργασίας δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί αλλαγές που δεν παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του μνημονίου. Πάντως η απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα το προεδρικό διάταγμα χωρίς επεξηγήσεις και χωρίς να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπόλοιπους υπουργούς έσπειρε ανέμους για την κυβέρνηση. Οι θύελλες μάλλον θα ξεσπάσουν στη Βουλή, όπου προετοιμάζεται μια μάχη η οποία θα κρίνει τις αντοχές της κυβέρνησης.
Τα κόμματα και οι εργαζόμενοι έχουν αντιδράσει έντονα στο προεδρικό διάταγμα, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κάλυψε τον υπουργό Εργασίας, ωστόσο από το επιτελείο του εκπέμπονταν δύο «γραμμές» που θόλωναν την εικόνα και υποδαύλιζαν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν έχει εκτονωθεί η δυσφορία για τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος, όπως λένε, παρέβλεψε όλες τις συμβουλές που του δόθηκαν για το χειρισμό των δύο κρίσιμων θεμάτων. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και υπουργοί του καταλογίζουν ότι κινείται σας ενεργώντας «σαν μοναχικός καβαλάρης». Αλλά και ο κ. Λοβέρδος φαίνεται να έχει κάνει τις δικές του επιλογές. Την Πέμπτη και την Παρασκευή εξελίχτηκε έντονο παρασκήνιο στην κυβέρνηση και στο κόμμα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά, να επέλθει ηρεμία και να δοθεί μια συντεταγμένη μάχη στη Βουλή. Έτσι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επεσήμαιναν ότι το νέο εργασιακό πλαίσιο θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και ο υπουργός Εργασίας δέχθηκε την Παρασκευή αρκετά τηλεφωνήματα στήριξης από υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χ. Παμπούκης.
Αλλά και στο εσωτερικό του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις- έτσι τουλάχιστον φάνηκε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα κ. Ρ. Σπυρόπουλου, οι οποίες σχολιάστηκαν πολύ- για την αναγκαιότητα των μέτρων. Παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, μια ομάδα επτά βουλευτών ( Χρ. Πρωτόπαπας , Μιχ. Τιμοσίδης, Δ. Κουσελάς , Ηλ. Καρανίκας, Ηλ. Θεοδωρίδης , Δ. Καρύδης και Πυθ. Βαρδίκος ) ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για ενημέρωση του κ. Λοβέρδου και εμφανίστηκε στη συνάντηση με προτάσεις για τη βελτίωση του προεδρικού διατάγματος, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση.
Οι βουλευτές συμβούλευσαν τον κ. Λοβέρδο να εμφανιστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και να συζητήσει τα μέτρα που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη, θεωρώντας ότι ο διάλογος θα βοηθήσει να καταδειχθεί πως το προεδρικό διάταγμα «δεν φτιάχτηκε με σκοπό να αφαιμάξει τους εργαζομένους» . Ο υπουργός Εργασίας σκοπεύει από αύριο να συνεχίσει τις επαφές του με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ιδίως από τη στιγμή που εκτονώθηκε μια εσωτερική κίνηση για να ασκηθεί πίεση και να μετατραπεί το προεδρικό διάταγμα σε νόμο. Ωστόσο ελάχιστοι βουλευτές φάνηκαν πρόθυμοι να αναλάβουν μέρος του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η ψήφιση των επώδυνων μέτρων.
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, εγκλωβισμένα ανάμεσα στη φιλοδοξία τους να αναλάβουν υπουργικούς θώκους σε περίπτωση ανασχηματισμού και στις ανάγκες που θα προκαλέσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εκτιμάται ότι δύσκολα θα σηκώσουν αντάρτικο απέναντι στην κυβέρνηση. Πάντως υπάρχουν τέσσερις-πέντε βουλευτές του ΠαΣοΚ οι οποίοι έχουν εκμυστηρευθεί σε συναδέλφους τους ότι δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό και ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει αν εννοούν αυτά που λένε.
Στις χαμηλότερες θέσεις προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις σε όλη την Ευρώπη φέρνουν τους έλληνες εργαζομένους οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος στο καθεστώς των αποζημιώσεων με τη μέθοδο της προειδοποίησης.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε 22 χώρες υπάρχει ο θεσμός της προειδοποίησης της καταγγελίας της σύμβασης του εργαζομένου, ο οποίος όμως εντάσσεται σε ένα αυστηρό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και στις περισσότερες χώρες είναι ανεξάρτητο από το ύψος της αποζημίωσης.
Κατ΄ ουσίαν σε όλες τις χώρες- πλην της Ισλανδίας- η απόλυση δεν επιτρέπεται εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος, ο οποίος όμως πρέπει να κοινοποιηθεί στον εργαζόμενο, στο συνδικάτο και στις δημόσιες αρχές, ενώ μπορεί η απόφαση να υποστεί τη διαδικασία ελέγχου ή διαπραγμάτευσης (συνδικαλιστικής ή δικαστικής). Οι λόγοι τους οποίους μπορεί να επικαλεστεί ο εργοδότης είναι συνήθως η ανεπάρκεια του εργαζομένου ή η οικονομική αναδιάρθρωση της επιχείρησης, ενώ καλείται να αποδείξει ο εργοδότης τον λόγο που επικαλείται για την απόλυση. Ετσι προβλέπονται διάφορες διαδικασίες και ελάχιστες υποχρεώσεις του εργοδότη, όπως η αποζημίωση.
Αν ο λόγος τον οποίο επικαλείται ο εργοδότης κριθεί υπερβολικός και άρα η απόλυση καταχρηστική, δίδεται πρόσθετη αποζημίωση που ποικίλλει. Ο ΟΟΣΑ προσπαθεί να τυποποιήσει για συγκριτικούς λόγους αυτό που ονομάζει «τυπική αποζημίωση» στα 20 χρόνια δουλειάς. Η Σουηδία αποτελεί για πολλούς υπόδειγμα, καθώς η τυπική αποζημίωση για 20 χρόνια δουλειάς είναι 32 μισθοί.
Στην Ισλανδία, η οποία τώρα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν προβλέπεται αποζημίωση ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις περιπτώσεις καταχρηστικών απολύσεων.
Το καυτό καλοκαίρι και η ΔΕΘ
Η ένταση που προκάλεσε το προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ΜRΒ έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η διαπίστωση ότι ενώ η κυβέρνηση προηγείται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ (28,1% έναντι 20,1%),η πτώση των ποσοστών της κατά 10 μονάδες σε μόλις οκτώ μήνες διακυβέρνησης θεωρείται πρωτοφανής. Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν φανούν αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου και δεν εξασφαλιστούν οι δόσεις του δανείου.
TO BHMA
Δημοσίευση σχολίου