GuidePedia

0
Κατανοητό να μας δώσουν λιγότερο μέρισμα φέτος
Τι λέει για Λαυρεντιάδη, Κατάρ και οφειλές προς κυβέρνηση
Τη λύπη του για το κατρακύλισμα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους τίτλους των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας εξέφρασε σε δηλώσεις του στο InBusinessNews o Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β. Παρόλα αυτά ο Μακαριότατος διαβεβαιώνει ότι η Κυπριακή Εκκλησία θα συνεχίζει να στηρίζει τις δύο μετοχές όσο ο ίδιος βρίσκεται στο πηδάλιο της, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα σε πιθανούς ενδιαφερόμενους.
«Στην Εκκλησία είμαστε θεσμικοί επενδυτές. Στη μεν Τράπεζα Κύπρου είμαστε στο μετοχικό της κεφάλαιο επί αμνημονεύτων χρόνων, στη δε Ελληνική κάναμε μια σοβαρή επένδυση πριν μερικά χρόνια και δεν σκοπεύουμε να φύγουμε πωλώντας αλλού το μερίδιο μας, αν και ζημιώνουμε αρκετά χρήματα», τόνισε.

Σχετικά με το κατά πόσον ο ίδιος θεωρεί ως επενδυτική ευκαιρία τις υφιστάμενες τιμές των δύο μετοχών, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «και να το θεωρεί δεν έχει καμία απολύτως σημασία καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι».

Παράλληλα ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας επεσήμανε ότι συμφωνεί πλήρως με τις νουθεσίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη προς τις διοικήσεις των Τραπεζών όσον αφορά την παραχώρηση μερίσματος. «Εάν κρίνουν φρόνιμο να μην μας δώσουν ούτε σεντ μέρισμα το 2010 θα το αποδεχθούμε, καθώς η κρίση μας επηρέασε όλους. Σίγουρα είναι χίλιες φορές καλύτερα να πάρουμε λιγότερο ή και καθόλου μέρισμα, παρά να υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας μιας τράπεζας, γιατί εκεί θα τα χάσουμε όλα», διευκρίνισε.

Από τον Κύπρου Χρυσόστομο ζητήσαμε να σχολιάσει και την κάθοδο του Έλληνα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην Κύπρο ο οποίος φιλοδοξεί να εξαγοράσει την USB Bank. Συγκεκριμένα όπως μάθαμε ο Μακαριότατος έχει άριστες σχέσεις με τον κ.Λαυρεντιάδη και του ζητήσαμε να σχολιάσει κατά πόσον είναι και η Ελληνική Τράπεζα ο επόμενος στόχος του γνωστού επιχειρηματία. «Κοιτάξτε, ο κ. Λαυρεντιάδης είναι επιχειρηματίας που αγοράζει και πουλά μετοχές. Εμείς μόνο αγοράζουμε και δεν πωλούμε, οπόταν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε οποιαδήποτε πράξη», εξήγησε.

Σχετικά με το θέμα των οφειλών της Εκκλησίας προς το Κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι είναι πλασματικό το ποσό των €163 εκ. που υποστηρίζει η κυβέρνηση πως έχει να παίρνει τονίζοντας πως είναι πολύ λιγότερες οι οφειλές. Παράλληλα διευκρίνισε πως μέχρι σήμερα δεν πήρε καμία επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη για να προσέλθει σε διάλογο για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που είχε κάνει με την κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τέλος, ο Μακαριότατος προτίμησε για ευνόητους λόγους να αφήσει κλειστά τα χαρτιά του, σχετικά με το θέμα των επενδύσεων της Εκκλησίας με το κράτος του Κατάρ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει για την ώρα κανένα ανοικτό μέτωπο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top