GuidePedia

0
Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας, ακόμη κι αν διαπιστώσουμε  αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα έσοδα που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει. Και τούτο, διότι αυτές οι αποκλίσεις θεωρούμε ότι καλύπτονται από τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Ελλάδα το Μάρτιο και τον  Μάιο", δήλωσε  χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο ο εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, προεξοφλώντας την κοινοτική αντίδραση σε περίπτωση  που η Αθήνα δεν «πιάσει» εμπρόθεσμα τους στόχους των εσόδων της.

Ωστόσο, ο  πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη και από αυτή της Ουγγαρίας, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
"Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ουγγαρία. Η περίπτωση της Ουγγαρία δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα τρόπο με την περίπτωση της Ελλάδας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Γιούνκερ.
Συμφωνία για το σχέδιο ευρω-διάσωσης
Οι ΥΠΟΙΚ των χωρών μελών της ευρωζώνης υιοθέτησαν χθες το μηχανισμό για την δημοσιονομική διάσωση-σταθεροποίηση εκείνων των χωρών της ευρωζώνης που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα δανεισμού τους, εξαιτίας των υψηλών ελλειμμάτων και του χρέους τους. Ο μηχανισμός αυτός θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως μέσα στον  Ιούνιο, αλλά ήδη  μπορούν να διατεθούν σε χώρες που κινδυνεύουν 60 δις. ευρώ από το περίσσευμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ θα υπάρξουν και 440 δις. ευρώ  για εγγυήσεις διμερών δανείων από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης (πρόκειται για έναν διακυβερνητικό ταμείο).
Με άλλα λόγια, κάθε χώρα θα δανείζεται χωριστά από την Αγορά και στη συνέχεια θα δανείζει τη χώρα που έχει ανάγκη και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα. Μια μεγάλη νίκη της Γερμανίας που δεν ήθελε συλλογικές δανειακές δράσεις. Το ΔΝΤ θα πάρει μέρος με άλλα 250 δις.ευρώ. Τα δάνεια και οι εγγυήσεις θα δίνονται χονδρικά με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας  που αποτελεί και το πρότυπο για αυτόν τον δεύτερο μηχανισμό, εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν .
Ο ίδιος τόνισε ότι θα ισχύει και γι' αυτές τις χώρες όπως και για την Ελλάδα, μια ισχυρή και αυστηρή αιρεσιμότητα (αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για να επωφεληθούν από τους πόρους του νέου ταμείου). Ειδικά για την Ισπανία και τη Πορτογαλία το Γιούρογκρουπ έμεινε ικανοποιημένο από τα ήδη ληφθέντα μέτρα, αλλά  η Κομισιόν στην εκτίμηση της κατάστασης τους που θα δημοσιεύσει σε δύο εβδομάδες δεν αποκλείεται να προτείνει και τη λήψη πρόσθετων μέτρων τον  Ιούλιο. Οι ΥΠΟΙΚ δεν ανησυχούν τόσο για την υποτίμηση του ευρώ, αλλά όπως ελέχθη για την ταχΎτητα με την οποία αυτό υποτιμάται έναντι του δολαρίου.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι επισημοποιήθηκε από χθες η τακτική παρουσία του διευθυντή του ΔΝΤ στις συνόδους του  Γιούρογκρουπ, κάτι έδωσε σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα,όπως είπε ο κ.Γιουνκερ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συζήτησαν με τον Ντομινίκ Στρος Καν όλα τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και το ευρώ, οπως την  ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες, την  επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος  Οι αναλύσεις του ΔΝΤ  είναι σύμφωνες με τις αναλύσεις του Γιουρογκρουπ είπε ο κ.Γιούνκερ.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top